Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko stručnjaka toliko mišljenja

KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNICE Što će joj savjetovati ustavni stručnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su izbori u Hrvatskoj završili prije 35 dana i dalje ne znamo tko će i hoće li sastaviti Vladu. U ponedjeljak će se na Pantovčaku održati treći krug konzultacija.

Predsjednica će prvo primiti profesore ustavnog prava, a potom zajedno dolaze Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. Prije političara,kod predsjednice će stručnjaci.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

'Ili će se raspisati novi izbori ili će se primjeniti članak 110. prema kojem će se dati nekome mandat, pa ako taj ne uspije u 30 dana, 60, skupiti dovoljan broj, onda se ide na drugoga madatara', rekao je Pero Klarić, bivši predsjednik Ustavnog suda.

Dva stručnjaka, dva različita mišljenja

'Najveću odgovornost trebaju preuzeti saborski zastupnici jer su njih ljudi birali, oni trebaju doći na svoje radno mjesto i konstituirati Sabor', rekao je ustavno-pravni stručnjak, doc. Đorđe Gardašević.

Kolinda Grabar Kitarović najavljuje konzultacije koje će ipak biti drugačije i neuobičajene

Trenutačno, Hrvatska raste ima potporu 66 zastupnika. Domoljubna koalicija 59. Most 15. HRID 3, Milan Bandić dva, kao i HDSSB. Jedan mandat Živi zid, Stipe Petrina, SDSS-ov Mirko Rašković i predstavnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljskaj.

'Jedini izlaz je da se Sabor konstituira i da se u tom Saboru nađe osoba, iz parlamentarne većine, osoba koja će otići kod predsjednice s tvrdnjom da ima 76 zastupnika koji ga podržvaju i da se na taj način formira Vlada', dodaje Gardašević.

Ne skupi li nitko nadpolovičnu većinu, predsjednica mandat treba dati relativnom pobjedniku, smatra profesor Klarić.

'Treba jednostavno dati mandat onome tko je pobijedio jer to je smisao. Ako ne uspije onda će drugi, ne može bit da taj koji je izborni pobijednik nema baš nikakvu prednost', dodao je Klarić.

Sanja Barić, ustavna stručnjakinja iz Rijeke predsjednici će savjetovati raspisivanje izbora, što je objavila na Facebooku. Gardešić smatra da predsjednica može raspisati izbore jedino u slučaju ukoliko ne uspije postupak formiranja Vlade u Saboru.

'To znači da se mora dati šansa prvom mandataru i eventualno drugom, odnosno drugom ako prvi ne uspije. Tada dolazi do prijevremenih ozbora', objašnjava Gardešić.

I dalje prvi čovjek Sabora Josip Leko odgovara kako od sastanka zakazanog za ponedjeljak ne očekuje ništa. Nakon Ustavnih stručnjaka, predsjednici će zajedno doći Milanović i Karamarko. Bit će to njihov drugi sastanak od izbora. No, bit će zavoren za javnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene