444094
444094
444094
444094
444094

MNOGIMA KROJE SUDBINU Ovo su njihovi nedostaci

  • , 25.07.2016., 17:45
  • Autor:
  • komentara

Kakvoga su kredibiliteta svjetske rejting agencije, jesu li te agencije objektivne, stručne i 'nevine' i drže li se investitori njihove ocjene kao 'svetoga pisma', otkrili su stručnjaci Marinko Škare i Milford Bateman, gostujući prof. na kanadskom sveučilištu St. Mary.

 
 
 
 
Svjetske financijske agencije (VIDEO: Informer)
Svjetske financijske agencije (VIDEO: Informer)

Utemeljene su ranih godina prošloga stoljeća, no njihov globalni uspon počinje 80-ih godina, s početkom privatizacije i globalnih tokova kapitala. U vlasništvu su financijskih društava i privatnoga kapitala, a u jednoj od njih i američki milijarder Warren Buffet drži udjel. Sve tri s američkom adresom - agencije Moody's, Standard&Poors i Fitch zacrtale su globalni standard procjene rizika vrijednosnica kompanija i država. Taj se standard u krizi počeo ozbiljno propitivati, no i prije krize znale su promašiti - kao u slučaju Enrona kojemu su netom prije bankrota dodijelile vrhunski kreditni status.

'Zaglavili smo u financijskoj krizi upravo zato što su najbolje rejtinge dijelile smeću od hipotekarnih obveznica, bez ikakva dubinskog snimanja i provjere. Drugo, s jedne strane kažnjavaju sve zemlje smanjujući im rejting čim se ne ponašaju u skladu s MMF-ovim normama, dok istodobno SAD, koji ima najveći dug u svijetu, i dalje ima visoki rejting, unatoč tome što je dug veliki sistemski rizik za globalnu ekonomiju', rekao je Milford Bateman, konzultant i gostujući prof. na kanadskom sveučilištu St. Mary za emisiju Informer.

Problem u metodologiji izračuna rejtinga

Problem je, kažu znalci, u metodologiji izračuna rejtinga. Dio se ocjene temelji na objektivnim makroekonomskim kriterijima, a dio ne. Marinko Škare sa Sveučilišta u Puli kaže: 'Pored objektivnih kriterija kao što su makroekonomski pokazatelji i neki indikatori koje možete stvarno mjeriti, imate i subjektivne koji su dosta problematički, a to je recimo pisanje po medijima, očekivanja ljudi, primjerice, oglašavanje centralnih banaka. Onaj koji radi procjenu kreditnog rizika, čita izvješća i medije i na osnovu toga prosuđuje, a to je subjektivno.'

Gordana Gelenčer, urednica emisije Informer (Foto: Nova TV)

Marinko Škare kaže kako je kreditni rejting Velike Britanije trebao pasti sigurno daleko niže nego što je sada, prema matematičkoj formuli te trenutnim odnosima funte, Brexita i pratećih događaja. Na pitanje o reviziji hrvatske kreditne ocjene te hoće li se i ono malo investitora okrenuti i otići ukoliko nam obruše rejting, Škare je izjavio kako investitori prvenstveno rukovode poreznim olakšicama i sigurnosti ulaganja, ali glavni čin zbog kojeg dolaze je sigurnost investiranja na temelju informacije koji oni imaju sa terena, a ne na temelju kreditnog rejtinga. 

Bez obzira na to što tko mislio o rejting agencijama i njihovoj ulozi u svijetu globalnih financija, to Hrvatsku neće amnestirati.

Hrvatska ima dovoljno imovine kojom može pokriti javni i ukupni vanjski dug, no privatizacija samo radi prodaje trebala bi biti posljednja opcija. Ne samo zato što je jednokratna, nego prije svega zato što svim političkim opcijama pruža alibi nečinjenja. No pitanje je vremena kada će rast kamata – a one rastu sa svakim padom rejtinga – pojesti svu imovinu koju imamo. 

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se