Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje MojPrviPosao

Stručna praksa: Loš koncept i provedba, ipak 84% mladih je podržava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal MojPrviPosao istražio je kakva su iskustva ispitanika i jesu li zadovoljni odrađenom stručnom praksom. Čak 63% ispitanika smatra da je praksa trajala prekratka, a njih 67% navodi da je potrebno poraditi na kvaliteti prakse.

Stručna praksa za većinu je mladih stručnjaka prilika da primjene svoje znanje, ali i da stupe u kontakt s poslodavcima. Kakva su njihova dosadašnja iskustva i jesu li zadovoljni odrađenom stručnom praksom istražio je portal MojPrviPosao na više od 450 ispitanika.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

>>Evo koje će nam države već 1. srpnja potpuno OTVORITI tržište rada!

Nakon odrađene prakse, ponudu za ostanak u tvrtki dobilo je 14% ispitanika, a lakše se zaposlilo njih 9 %. Iako nezadovoljni konceptom i provedbom prakse, većina ispitanika, njih 84%, smatra da je ona svakako potrebna, jer priprema mlade za tržište rada.

Čak 63% ispitanika smatra da je stručna praksa trajala prekratko, dok je za 32% trajala točno onoliko koliko treba, a za njih 5% praksa je trajala - predugo. Velika većina ispitanika (76%) za odrađenu praksu nije dobila novčanu naknadu, dok je malo više od petine ispitanika (24%) bilo plaćeno za svoj trud te im je prosječna naknada iznosila 1600 kuna.

Čak trećini ispitanika (31%) nije bio dodijeljen mentor u tvrtki u kojoj su odrađivali praksu.Mentora koji ih je uvodio u poslovne procese imalo je 69% ispitanika. Kad je u pitanju zadovoljstvo praksom, više od polovice ispitanika (56%) smatra da je mogla biti i bolja. Ispitanici komentiraju da je 'trebalo biti više zadataka vezano za struku' te da je 'praksa trebala trajati dulje kako bi se uspjeli uključiti u projekte koje ta tvrtka radi'.
 

Čak 23% ispitanika smatra da tijekom stručne prakse nisu naučili ništa novo.

'Nažalost poslodavci praktikante iskorištavaju samo za sitne poslove' objašnjava jedan od ispitanika, dok drugi dodaje kako su 'mentori potpuno nezainteresirani, čak i kada sami pokažemo inicijativu za učenjem'. Malo više od petine ispitanika (21%) tvrdi da je jako zadovoljno naučenim tijekom prakse.

Na pitanje što bi mijenjali u stručnoj praksi, većina ispitanika (67%) navodi da je potrebno poraditi na kvaliteti, jer se praktikantima ne posvećuje dovoljno vremena, a polovica (50%) smatra da praksa prekratko traje.Da prakse nisu dovoljno plaćene smatra 41% ispitanika, dok ih 31% navodi da često nisu vezane za struku.

>>'Uvjeti rada bitniji su nam od imidža poslodavca'

Svrha stručne prakse je povezivanje teorije naučene 'u klupama' s poslovnim procesima, no tek je 17% ispitanika u potpunosti imalo praksu povezanu s 'teorijom'. Više od polovice ispitanika (53%) tvrdi da im je praksa služila samo za djelomično povezivanje teorije s praksom, dok ih petina (20%) nije radila zadatke povezane s naukom. Izuzetno nezadovoljstvo danim radnim zadacima izražava 11% ispitanika.

Iako nezadovoljni konceptom i provedbom stručne prakse, većina ispitanika (84%) smatra da je ona svakako potrebna jer priprema mlade za tržište rada, dok ih 16% i dalje smatra da, zbog niske razine kvalitete koju pruža, praksa nije potrebna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene