Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor još nije postignut

Štromar: Kao potpredsjednik Vlade neću voditi isti resor kao Stier

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u utorak kako misli da ostavku ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera nije uzrokovalo sklapanje koalicije HDZ-a i HNS-a, a dosadašnji ministar graditeljstva i novi ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) poručio je da on ne bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske.

Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u utorak kako misli da ostavku ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera nije uzrokovalo sklapanje koalicije HDZ-a i HNS-a, a dosadašnji ministar graditeljstva i novi ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) poručio je da on ne bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Na novinarsko pitanje nakon primopredaje dužnosti u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja smatra li da je koalicija HDZ-a i HNS-a uzrokovala Stierovu ostavku, Štromar je odgovorio kako misli da ostavku nije uzrokovala ta koalicija. Poručio je kako je to stvar HDZ-a, a nije želio komentirati stanje u toj stranci.

Premijer odlučuje o ministrima

"Stier je izašao iz Vlade, ali premijer je taj koji odlučuje o ministrima i predlaže nove ministre", rekao je Štromar.

Kuščević je ocijenio kako je Stier dobro odradio svoj ministarski mandat, ali nije htio ulaziti u razloge zašto je dao ostavku. No, poručio je da on (Kuščević) ne bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske.

"Preuzet ću ulogu ministra uprave i nastaviti s jednakim žarom, bez obzira na male političke probleme, raditi na stvaranju bolje Hrvatske, za dobrobit svih naših sugrađana", istaknuo je Kuščević.

Štromar novinarima nije odgovorio za što će biti zadužen kao potpredsjednik Vlade. "To sigurno neće biti društvene djelatnosti, a danas i sutra ćemo završiti dogovor oko toga, pa ćemo sutra znati što ja točno preuzimam", kazao je.

Novinari su pitali i o prvim trzavicama u resoru obrazovanja, odnosno špekulacije da HDZ neće lako dopustiti HNS-u utjecaj na kurikularnu reformu. "HNS neće kao stranka imati utjecaj na kurikularnu reformu nego će ga imati ministrica, ali ćemo pokušati depolitizirati to pitanje", izjavio je Štromar.

Bez politike u kurikularnoj reformi

Ne želimo politiku u kurikularnoj reformi, poručio je dodavši kako tako misle i građani. "Siguran sam da ćemo ostvariti naš cilj, depolitizaciju obrazovanja, a i puno veći cilj - provesti pravu reformu obrazovanja kako bi naša djeca učila na bolji, kvalitetniji način i bila konkurentnija na tržištu rada, odnosno da stvaraju bolje društvo", rekao je Štromar novinarima.

Na upit smatra li da HDZ uistinu želi promjenu Štromar je potvrdno odgovorio. "Siguran sam da HDZ želi promjene, siguran sam da HNS želi promjene, siguran sam da građani Hrvatske žele promjene i siguran sam da moramo napraviti promjene, a provest ćemo ih tako da ćemo slušati građane, sve one koji imaju ikakav utjecaj na obrazovanje i uzet ćemo najbolje od svih", kazao je Štromar.

Kuščević je pak komentirao izjavu zastupnika HDZ-a Mire Kovača, koji je N1 televiziji izjavio da bi mnogi HDZ-ovci bili sretniji s koalicijom sa SDP-om nego s HNS-om, poručivši kako je njemu razvoj Hrvatske ispred svih strančarenja i sitnih političkih interesa.

"Hrvatskoj treba politička stabilnost, Hrvatska nema vremena za još jedne izbore, Hrvatska nema vremena za krizu, za gužve na granicama, za probleme s Agrokorom", pojasnio je. "Ušao sam u koaliciju s HNS-om uvjeren da imamo iste interese i da ćemo svi raditi na tim ciljevima, ako tako ne bude onda ću otići iz koalicije, no dat ću sve od sebe da na svojoj novoj dužnosti sa svim kolegama u Vladi radimo na dobrobit Hrvatske, i tu nema mjesta političkom strančarenju", naglasio je Kuščević.

Uskoro odgovor o ploči u Jasenovcu

Što se tiče stabilnosti nove Vlade, Kuščević smatra da može biti stabilna. "Iz ovog što je do danas vidljivo Vlada ide dobro, danas smo napravili primopredaju, idu primopredaje i u drugim ministarstvima i uvjeren sam i nadam se da ćemo biti stabilna Vlada koja će ostvariti sve svoje ciljeve", kazao je.

Novinare je zanimalo i je li u Ministarstvu uprave, u koje se Kuščević seli, što dogovoreno oko ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, te hoće li se to riješiti, kako se najavljivalo, za tjedan dana.

"Imamo interpelaciju, Vlada će odgovoriti na to na ovoj ili idućoj sjednici i stav Vlade bit će jasan", rekao je. Ja sam Vladi predložio odgovor koji ćemo uputiti u Sabor, kad pročitate taj odgovor čuti ćete i moj stav, dodao je Kuščević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene