Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast inudustrije

Stroj za razminiranje osvojio strana tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska industrija prvi put nakon 5 godina ostvarila je rast.

Većina radnika još neće osjetiti rast hrvatske industrije. O tome koliko država može pomoći, jedan od najboljih primjera je vojna industrija. U dvije godine postala je jedan od najvećih izvoznika, a tisuće radnih mjesta u zemlji ovise o do sada sklopljenim poslovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza im ne smeta Priča o uspjehu iz Županje: Cvjeta industrija strojeva i kombajna Slika nije dostupna Nekada pod embargom, sada u NATO-vim operacijama Srbija povećava proizvodnju oružja

Svojim strojevima za razminiranje osvojili su mnoga strana tržišta, a prošle se godine uspjeli proširiti i na južnu Ameriku i Rusiju. Odlične rezultate ima i vojna industrija koja je vjetar u leđa dobila od ministarstva obrane kada je vojska kupila domaću jurišnu pušku.

'Vidjeli smo da se ponekad ministarstvo odnosilo kao maćeha prema hrvatskim proizvodima koji su imali perspektivu. Recimo jurišna puška VHS1 - mi smo ju uveli u operativnu uporabu, dali smo mogućnost da je razviju i danas je jedna od najboljih pušaka na svijetu', rekao je Ante Kotromanović, ministar obrane.

Evo u čemu je Hrvatska najbolja u svijetu!

U Čakovcu proizvode tkaninu za hrvatske vojne odore, ali ističu da je takvih primjera premalo. Puno bi im značilo kada bi cijeli javni sektor više koristio njihove proizvode umjesto uvoznih.

'Preko 90 posto tih proizvoda se danas uvozi. Kada bi se nama omogućilo da mi tu povećamo svoju proizvodnju to bi stvarno bio nama uzlet, mi bi mogli zaposliti i ulagati u opremu i tako dalje ali nažalost prisutni smo jako malo', kaže Davor Sabolić, direktor Čateksa.

Rast industrije je, ističu u udruzi poslodavaca, dokaz da su domaći poduzetnici našli put za izlazak iz krizne situacije. 'To je ta poruka Vladi. Slijedite poslodavce, budite kao i mi u privatnom gospodarstvu i promijenite se i bit ćemo duplo ako ne i više uspješniji', dodaje Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Rezultati su dokaz, poručuju poduzetnici, da hrvatska industrija može biti uspješna, a poslovi s javnim sektorom bili bi odlična preporuka na stranim tržištima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene