Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mjere štednje

Stroge kontrole pacijenata: Ukidaju se neki specijalistički pregledi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Linićeve prigovore jedan od resora koji je probio proračun, onaj zdravlja, kani riješiti i novim pravilima za odlazak pacijenata na neke specijalističke preglede. Pa su tako od danas počele stroge kontrole slanja pacijenata na CT mozga i magnetsku rezonanciju kralježnice.

Redovi na šalterima za naručivanje u KB Dubravi uskoro bi mogli biti manji. Barem kad je riječ o CT-u mozga i magnetskoj rezonanciji kralježnice. Ministarstvo je uvelo pilot projekt kojim želi smanjiti broj pretraga. 'I do 1,5 posto manje termina na tim uređajima propada, jer se ljudi ne pojave na samoj pretrazi, a čak do 30 posto nalaza se nikada ne podigne iz bolnice', kaže zamjenik ministra zdravlja Luka Vončina.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Ipak, udruge pacijenata su zabrinute. Tko jamči da u želji za nižim brojkama, netko tko zaista treba te pretrage neće ostati zakinut. 'Ako se cilja na savjesne, odgovorne, humane liječnike ili zdravstvene djelatnike, koji sukladno svojoj savjesti iniciraju takvu pretragu, onda mi osuđujemo takav pilot projekt', kaže Marijo Drlje, iz Udruge pacijenata.

>> Rutinskih liječnički pregledi i nisu od velike koristi?

U ministarstvu tvrde da pacijenti nemaju razloga za brigu. 'Za pacijente koji zaista trebaju pretragu to znači da će prije doći na pretragu i da će liječnik koji je indicirao pretragu dobiti kvalitetniju i potpuniju informaciju od liječnika radiologa u bolnici koji je samo pretragu izveo', kaže Vončina.

Zabrinuti bi se mogli liječnici. 'Ne bih trenutno govorio o sankcijama, mislim da je ono što je potrebno napraviti dobro analizirati tko i zašto upućuje i onda akcijama, bilo preventivnim, bilo korektivnim djelovati na to da se smanji broj neopravdanih pretraga', kaže Vončina. I naravno, snizi troškove. Što treba pozdraviti, ali biti oprezan kako uštede na kraju ne bi bile na račun zdravlja pacijenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene