Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj više od 300 tisuća oboljelih

Stres okidač za dijabetes!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svjetski dan šećerne bolesti, došli smo do zabrinjavajućih podataka - šećerna bolest šesta je po uzroku smrtnosti u Hrvatskoj.

Od nje boluje čak više od 316 tisuća građana. Sve češći okidač je stres, a pogađa sve, bez obzira na dob. Ignoriranje simptoma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UGROŽENIJI ZBOG KORONE Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica" Božica Muškardin i Srna Bijuk (Foto: Dnevnik.hr) Tjedan svjesnosti o dijabetesu Bolest s kojom se bori 300.000 građana: "On se ne osjeti, ali sve uništi, sve grize, uništava..."

Mariji Karlović je prije devet mjeseci dijagnosticiran dijabetes. Prva je u obitelji s tom bolesti. 'Posljedica stresa, najčešći je odgovor', rekla je Marija. Dijabetes nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin.

>> Dvogodišnja junakinja majci spasila život!

>> Hrvatski model liječenja dijabetesa kao uzor EU

Na godinu od ove kronične bolesti umre više od četiri tisuće Hrvata. 'Glavni simptomi su pojačana glad, žeđ, obilno mokrenje, vrlo često svrbež kože, naročito spolovila kod ženskih osoba, i nekada ima i osjećaj slabosti kad taj šećer padne', rekla je prim.dr. Ana Švast-Singer, internist dijabetolog.

Postoje dva osnovna tipa dijabetesa. Pogađaju sve životne skupine. No, tu je i takozvani gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći, a može ostati cijeli život. Gospođa Jelena s njim se nosi već 47 godina. Iz temelja sam morala promijeniti sve svoje životne navike. Ono vaganje u početku, to sve dosta teško, a sad na inzulinu četiri puta dnevno isto sputava malo, ali navikne se čovjek', rekla je Jelena Varičak.

Oprezno s keksima, čokoladom i bombonima

Kada je hrana u pitanju, liječnice kažu kako je pogrešno mišljenje da dijabetičari ne smiju jesti sve. Važno je paziti u koje vrijeme, u kojem omjeru i kombinaciji. Posebno treba paziti na određene namirnice. 'Loše šećere u obliku keksa, čokolade, pekarskih proizvoda, kolača i bombona', rekla je dr.med. Ana Marija Čizmek sa Svetog Duha. Ako se ne liječi, posljedice dijabetesa mogu biti iznimno opasne.

'Pravi komplikacije na krvnim žilama, naročito oka, srca bubrega i perifernim žilama', rekla je Švast-Singer. Dijabetes ostaje za cijeli život. Ipak dobra je vijest da uz pažljivu prehranu i svakodnevnu tjelovježbu cijeli život može biti puno slađi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene