447280
447280
447280
447280
447280

NIŽI POREZI, VEĆE PLAĆE Stranke najavljuju porezno rasterećenje za građane

  • , 20.08.2016., 22:41
  • Autor:
  • komentara

Provjerili smo što bi donijelo povećanje plaća svakom zaposleniku ali i gospodarstvu.

 
 
 
 
Porezno rasterećenje (Video: Dnevnik Nove TV)
Porezno rasterećenje (Video: Dnevnik Nove TV)

Stranke su na ovim izborima zaigrale na ekonomiju. Točnije, na povećanje neoporezivog dijela plaće. To se do sada pokazalo i najboljim pokretačem osobne potrošnje. Rasle bi plaće svima, ali najviše onima s velikim primanjima. Za veće plaće, niži porez, kako bi još više ostalo u novčanicima za trošenje.

HDZ će najvišu stopu poreza smanjiti s 40 posto na 36 i pomaknuti ju s plaća od 13 200 na plaće od 20 000 kuna.

'Ovdje govorimo o vrlo propulzivnim djelatnostima, danas sutra nositeljima hrvatskog gospodarstva i gospodarskog rasta. To su naši IT stručnjaci, to su naši inžinjeri ali i nositelji našeg društva - liječnici', rekao je Zdravko Marić.

SDP će najvišu stopu od 40 posto pomaknuti na plaće od 19 000 kuna, a u budućnosti ju žele potpuno ukinuti.

'Mladi trebaju ostati u Hrvatskoj, a mi im možemo ponuditi niža porezna opterećenja, da im ostane više dohodka, da mogu formirati svoju obitelj', rekao je Boris Lalovac.

Zbog većih plaća informatičke stručnjake otimaju tvrtke iz bogatijih europskih zemalja pa iz sektora kažu da će bilo kakvo sniženje poreza pomoći.

'Smatramo da će ova mjera donekle pomoći u tome, tako da oni koji su možda na nekakvoj vagi, da li će ostati u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo, da će im ovo pomoći da odluče ostati', rekao je Dženan Lojo iz Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

I liječnici bježe u inozemstvo, a istodobno sve ih više nedostaje u domaćim bolnicama.

'Moram napomenuti da većina specijalizanata u Hrvatskoj ima plaću nešto malo veće od 7 000 kuna, specijalisti 8 000, tako da kompletan liječnički korupus ne bi išao u ovu poreznu reformu', kazala je Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Smatram da će ovo biti samo maleni postotak rješenja u odnosu na ono što zapravo tišti kompletan liječnički sustav. I SDP i HDZ ističu da je baš ostanak vrhunskih stručnjaka i liječnika u Hrvatskoj ili njihov povratak iz inozemstva cilj ovakvog poreznog rasterećenja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se