Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost statusa branitelja

Stranka umirovljenika: Svaka vlada posebnu pozornost treba posvetiti pitanjima i problemima braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Stranke umirovljenika poručili su kako rješavanje pitanja statusa branitelja, puna primjena postojećeg Zakona o hrvatskim braniteljima te nastavak i proširenje projekata koji braniteljima omogućavaju samozapošljavanje, pitanja su koja trebaju biti u zadaći svake slijedeće Vlade.

Rješavanje pitanja statusa branitelja, puna primjena postojećeg Zakona o hrvatskim braniteljima, rješavanje statusa logoraša, te nastavak i proširenje projekata koji braniteljima omogućavaju samozapošljavanje, pitanja su koja trebaju biti u zadaći svake slijedeće Vlade, poručili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare iz Stranke umirovljenika.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Slika nije dostupna Briše se iz registra stranaka Stranka umirovljenika u stečaju s više od 70.000 kuna duga

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Stranka smatra da rješavanje pitanja sudjelovanja u Domovinskom ratu pripadnika albanske ili romske nacionalnosti, puna primjena postojećeg Zakona o hrvatskim braniteljima i rješavanje statusa logoraša traže žurne odgovore, a ta se pitanja ne mogu riješiti bez cjelovitog Zakona o hrvatskim braniteljima, koji je po najavama u završnoj fazi izrade.

Iz stranke ističu da uz branitelje koji su prerano umirovljeni, a njihov potencijal, znanje i iskustvo nije iskorišteno u drugim segmentima državne službe i diplomacije, postoji veliki broj još uvijek radno aktivnih branitelja. Tome je, napominju, pridonio projekt samozapošljavanja putem braniteljskih zadruga, stoga se zalažu za jačanje takvih projekata i brendova proizvoda, stvaranje burze proizvoda braniteljskih zadruga i jaču suradnju s prehrambeno-trgovačkim lancima.

Stranka ocjenjuje da se braniteljske mirovine često namjerno ili smišljeno nazivaju povlaštenima, napominjući da su dva puta smanjivane te da su razdvojene na dio ostvaren mirovinskim stažem i dio prema posebnim propisima. Upozoravaju da je upravo taj dio s posebnim propisima podložan volji vladajućih, pa ga se tako može i ukinuti.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić pozvao je iduću i sve buduće Vlade da ostvare obećanje o podizanju osnovice mirovine za deset posto, da ne zadiru u braniteljska prava i ne smanjuju im mirovine, te da nastave i poboljšaju projekte koji omogućavaju zapošljavanje branitelja.

Predsjednik Saveza braniteljskih zadruga Stjepan Jelić kaže da je, prema podacima od prije pet godina, od 570 braniteljskih zadruga 30 posto njih radilo profitabilno te da je promet po zadrugama bio veći od 25 milijuna kuna.

Bivša premijerka Jadranka Kosor kazala je da je najbolji način brige za branitelje njihovo zapošljavanje.

"Da se od početka skrbi o braniteljima krenulo s projektima zapošljavanja, školovanja, prekvalifikacije i doškolovanja, vjerujem da bismo danas imali puno manje nezadovoljnih. Danas ima puno branitelja koji imaju pristojne mirovine, no nezadovoljni su jer su mladi otišli u mirovinu i nisu uklopljeni u društvo, a mnogi ih gledaju s predrasudama", ustvrdila je.

Poručila je da proširenje projekata zapošljavanja i usmjeravanje na zapošljavanje djece poginulih branitelja i onih koji se vode nestalima, te djece koja su ostala bez oba roditelja, treba biti u zadaći svake slijedeće Vlade.

Stranka umirovljenika na parlamentarne izbore 11. rujna izlazi samostalno s kandidatima u I. II. III. IV. V, VI. VII. i VIII. izbornoj jedinici. U III. izbornoj jedinici stranka izlazi na zajedničkoj listi sa Zagorskom strankom, a u IX. i X. s Nezavisnom listom Stipe Petrine i njegovim suradnicima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene