447770
447770
447770
447770
447770

'Hrvatsku je potrebno pozicionirati na ICT karti svijeta'

  • , 24.08.2016., 13:39
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, predstavila je u u Varaždinu dio predizbornog programa njene stranke koji se odnosi na ICT sektor u Hrvatskoj, koji u posljednjih godinu dana intenzivno raste, naglsivši kako taj sektor raste posebno u izvoznom segmentu, ali da država ne brine za ICT poduzetnike.

 
 
 
 
Marijana Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Marijana Puljak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, predstavila je u srijedu u Varaždinu dio predizbornog programa njene stranke koji se odnosi na ICT sektor u Hrvatskoj, koji u posljednjih godinu dana intenzivno raste, naglsivši kako taj sektor raste posebno u izvoznom segmentu, ali da država ne brine za ICT poduzetnike.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Hrvatsku je potrebno pozicionirati na ICT karti svijeta. Zbog toga će Pametno u partnerstvu s industrijskim udrugama ICT sektora definirati i provesti strategiju afirmacije i pozicioniranja hrvatskog ICT sektora na globalnom ICT tržištu. Imamo kvalitetnih rješenja koje su domaće ICT tvrtke proizvele za državu i ta rješenja je potrebno promovirati u inozemstvu", rekla je Puljak.

Predstavljajući dio programa ispred varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike istaknula je da se sama država mora potpuno digitalizirati, a građani digitalno opismeniti. Lokacija za predstavljanje programa izabrana je jer su i Puljak i nositelj liste Pametno u III. izbornoj jedinici, Dario Carev, ICT stručnjaci.

Stranka Pametno poseban potencijal prepoznaje u novim tvrtkama u ICT sektoru, tzv. startupi. Carev smatra da je važno stvoriti sustav u kojem će se te tvrtke u prve dvije godine poslovanja osloboditi razmišljanja o preživljavanju i usmjeriti prema razvoju. Kako smatraju, startup tvrtke u ICT sektoru su važne jer daju priliku mladim ljudima da uđu u svijet poduzetništva.

Zato planiraju snažnije povezati sveučilišta, koja su nositelj akademskog obrazovanja, s poslovnim inkubatorima kako bi se znanstveni projekti mogli lakše komercijalizirati i prilagoditi tržišnim potrebama.

Dio izbornog programa stranke Pametno je i uvođenje jednostavnog, stabilnog i pravednog poreznog sustava, koji će investitorima dati sigurnost te omogućiti rast i zapošljavanja. Mjere koje je Puljak navala su - promjenama poreza na dohodak povećati osobni odbitak na 3600 kuna, uvesti jedinstvenu stopu od 20 posto na dohodak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Podsjetila je da stranka Pametno na izbore izlaze u svih deset izbornih jedinica, ocjenjujući kako je to potvrda snage stranke koje je osnovana prije samo godine dana. Na upit koliko mandata očekuje Puljak ističe kako je cilj stranke formirati zastupnički klub u Hrvatskom saboru. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se