Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk u Brodosplitu

1000 radnika čeka odgovor na pitanje: 'Gdje je plaća i zašto ste je smanjili?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1000 radnika danas od jutra prosvjeduje ispred zgrade Uprave Brodosplita. Kažu da prosvjeduju zbog smanjene plaće koja im, ni nakon rezanja, nije sjela na račune.

Radnici Brodosplita jutros su obustavili svoj rad jer su nezadovoljni što im kasni plaća, i što je plaća smanjena, doznaje se od sindikalnog povjerenika u splitskom Brodosplitu Joška Franića. Plaća im je, navodno, smanjena za 20 %, no u to se još nisu sami uvjerili budući da s uplatom kasne dva dana.

Pročitajte i ovo Georgia Meloni ugrožena je sloboda Novinari talijanske TV kuće idu u štrajk: "Ne želimo da se RAI svede na vladin megafon" Radnici Varteksa najavili štrajk život bez plaće "Da se strpimo? Neka to kaže Elektri, bankama, trgovinama": Varteks je u štrajku, svi osim jedne radnice

Radnici kažu kako prosvjeduju i zbog mobbinga, smanjenja broja radnika s 2000 na 1000 te činjenice da se Uprava ne pridržava ugovora.

>> U Brodosplit stigle Mrsićeve primjedbe na ugovore o radu

'Sve radionice u Brodosplitu od jutros ne rade; radnici čekaju nekoga od uprave Brodosplita da im objasni zašto je plaća manja i zašto ona kasni', rekao je Franić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH IS). Dodao je kako sindikat podupire obustavu rada.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak ustvrdio je danas da su radnici tog poduzeća jutros obustavili proizvodnju zato što ih je netko imanipulirao pričom da im kasni zadnja plaća, a plaće su, rekao je, uplaćene jučer.

Nakon Debeljakove konferencije za novinare prosvjednici su se razišli ali su novinarima rekli da će obustava rada trajti sve dok ne dobiju zadnju plaću te da će se i sutra okupiti ispred zgrade Uprave Brodosplita, ne dobiju li danas svoju plaću.

'Netko je izmanipulirao ljude i rekao im da nema plaće, što je za njih bio šok i onda su ljudi nasjeli na tu priču, ali jučer, 15. listopada plaće su uplaćene', istaknuo je na konferenciji za novinare u Splitu Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a u čijem je valsništvu splitsko brodogradilište. Pojasnio je kako je plaća isplaćena zadnjeg obračunskog dana, to jest 15. listopada.

'Mi želimo da plaće budu poštene. Ja se duboko ispričavam radnicima što su mislili da sam ih ja izigrao i da plaća nije bila na vrijeme', kazao je Debeljak, dodavši da kao dokaz postoje i uplatnice o jučerašnjoj uplati plaća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene