Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže lustraciju u Uredu predsjednika

Stožer: Želimo nacionalnog a ne ideološkog predsjednika RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poručio je s današnje konferencije za novinare kako se članovi i simpatizeri te građanske inicijative zalažu da na predstojećim predsjedničkim izborima Hrvatska dobije "nacionalnog, a ne ideološkog predsjednika kakvog sada imamo".

Od budućeg predsjednika Republike očekuju da potiče hrvatsko pravosuđe na procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekoma agresije na Hrvatsku 1991. godine, posebice u slučajevima koji nisu zanimali sud u Haagu; da inicira i poduzme pravosudne i diplomatske mjere za vraćanje Veljka Marića u Hrvatsku te za izručivanje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Josić na konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

"Od budućeg predsjednika očekujemo da provede lustraciju u Uredu predsjednika - znači, Joviće, Tataloviće, Perkoviće i ostale maknuti iz Ureda predsjednika, te da neutralizira štetne utjecaje pojedinih stranih zemalja u Uredu predsjednika, u obavještajnim službama i Hrvatskoj vojsci; da strateški preusmjeri Hrvatsku od Srbije i Velike Britanije prema EU, kao i da sudjeluje u razvijanju aktivne uloge Hrvatske u procesu pristupanje Srbije EU postavljanjem uvjeta koje Srbija treba zadovoljiti, poput otkrivanja sudbine nestalih, priznavanje postojanja logora, isplate ratne odštete, povratak otetog kulturnog blaga i drugih", rekao je Josić.

Smjena predsjednikovog savjetnika: Bi li je bilo da nisu izbori?

Po njegovim riječima, budući hrvatski predsjednik trebao bi također na međunarodnom planu afirmirati hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije, spriječiti nasrtaj političkih stranaka na demokartski institut referenduma, zalagati se za prestanak veličanja lika i djela Josipa Broza Tita u hrvatskoj diplomaciji, potaknuti istrage kriminalnih radnji u Ministarstvu obrane RH te ukazati na pogreške i posljedice vanjske politike SAD-a prema Hrvatima u BiH.

"Ovo su neke osnovne stvari kojima bi se predsjednik Hrvatske trebao baviti. Čak i neka ne usvoji ovo sve, neka usvoji pola od toga, mi ćemo podržati svakog kandidata koji bude ovo pročitao i rekao da će se zalagati za to", poručio je Josić. Rekao je i kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podržava najavljeni referendum o davanju atocesta u koncesiju. Dok je Josić govorio, pokraj njega su stajali članovi Stožera držeći u rukama natpise "Ne glasujte za Josipovića".

Novinarima se obratio i Franjo Šoljić, član Stožera i predsjednik vukovarskog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljenih oko Stožera. Rekao je kako Koordinacija osuđuje nedavnu izjavu pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića jer smatra kako je Glavašević svojom izjavom iznio niz nepotvrđenih teza kojima je uvrijedio hrvatske branitelje i ratne stradalnike, izjednačivši žrtvu i agresora.

Od ministra Predraga Matića traže smjenu Bojana Glavaševića kao i da se o njegovoj izjavi očituju predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora.

Sudjelujući prošloga vikenda u radu okruglog stola Europskog doma Vukovar i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja potreba civilnih žrtava rata za 2013. godinu, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević je kazao kako bi trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a. A riječ je, kako je rekao, o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok se, kazao je, s druge strane nalazi populacija koja je bila na strani tzv. "Krajine", izgubila je rat, nema prava, ali ni PTSP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene