Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže i raspravu u Saboru

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži puštanje Veljka Marića na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zahtijeva trenutačno puštanje hrvatskog branitelja Veljka Marića na slobodu i obranu sa slobode i traži da se o njegovom slučaju raspravlja na sjednici Hrvatskog sabora.

Stožer je na konferenciji za novinare u petak istaknuo da je još u prosincu prošle godine prikupio potpise 57 saborskih zastupnika kako bi se na dnevni red Sabora uvrstila i rasprava o problematici tzv. srbijanske primjene ograničene univerzalne jurisdikcije na državljane Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže lustraciju u Uredu predsjednika Stožer: Želimo nacionalnog a ne ideološkog predsjednika RH Slika nije dostupna Zatvorska kazna Josić osuđen na osam mjeseci zbog skidanja dvojezičnih ploča

Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako su izravno odgovorni za petogodišnju agoniju Veljka Marića Zoran Milanović, Ivo Josipović, Josip Leko, Mladen Bajić, Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Predrag Matić. "Zajedno sa svojim kukuriku-partnerima godinama nisu poduzimali ništa u skladu s međunarodnom diplomatskom i političkom praksom po pitanju sudbine Veljka Marića i monstruoznog pravnog nasilja Srbije nad Hrvatskom", optužio ih je Josić.

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović je "zahtjevom za ocjenu ustavnosti nastojao zapriječiti hrvatski Zakon o ništetnosti koji je štitio dragovoljce i branitelje od općeg progona bivšeg agresora", ustvrdio je.

PREDSJEDNICA S VOJNICIMA 'Veljko Marić treba podnijeti zahtjev za pomilovanje'

Rekao je i kako predsjednik Sabora Josip Leko već punih šest mjeseci točku dnevnog reda u Saboru o tzv. srpskoj univerzalnoj jurisdikciji uspješno gura pod tepih, te naveo kako su saborski zastupnici SDP-a, HNS-a i Mirela Holy odbili potpisati potporu predloženoj točki dnevnog reda.

Po njegovim riječima, slučaj Veljka Marića konačno je dobio zasluženu pažnju pred domaćim i institucijama EU-a zaslugom europarlamentarke Marijane Petir.

"Nitko ne postavlja pitanje kako je moguće da Srbija tuži hrvatskog državljanina za nešto što je navodno počinio u Hrvatskoj. To su apsurdi koji samo u Srbiji postoje, a Hrvatska ih je u Bjelovaru priznala. Veljko Marić ne smije ostati u zatvoru jer se time podržava narušavanje ustavom zaštićenih ljudskih prava", zaključio je Josić dodajući kako Stožer od Vrhovnog i Ustavnog suda očekuje da zaustave kršenje zakona jer je bjelovarska potvrda srbijanske presude i držanje Marića u zatvoru kršenje Zakona o ništetnosti i priznanje gubitka državnog suvereniteta a time i kršenje Ustava RH.

Također je kazao kako se pravni stručnjaci slažu da je univerzalna jurisdikcija kao pojava trebala prestati pojavom Međunarodnog kaznenog suda, zbog manipulacija i kontroverzi koje su najbolje vidljive u slučaju Veljka Marića, a čija sudbina, ustvrdio je, prijeti i drugim braniteljima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene