Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punjenje džepova

Stopa poreza na dohodak od 40 % neće se ukidati, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su se mnogi razveselili većoj plaći, premijer Milanović otklonio je mogućnost ukidanja najveće stope na porez na dohodak koja iznosi 40 posto na sve plaće iznad 8800 kuna. No, otvorila se nova mogućnost - promjene platnih razreda ili neoporezivog dijela plaće. Kakvi su mogući scenariji objasnio je Mislav Bago.

Sasvim je jasno da će najveća stopa poreza na dohodak od 40 posto, no ako se mijenjaju platni razredi, ako se mijenja oporezivi dio, svi bismo možda mogli imati koristi, jer ta se mjera direktno odnosi na svakoga tko radi.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

U Ministarstvu se rade kalkulacije jer kada nekome uzmete ostat će i rupa.

U ovom trenutku plaće se obračunavaju ovako. Do 2200 kuna stopa poreza na dohodak iznosi %, od 2201-6600 kuna stopa iznosi 12 %, za plaće od 6601-8800 kuna iznosi 25 %, a za plaće iznad 8800 kuna čak 40 %.

Najveći dio hrvatskih radnika, njih čak milijun radi u ove srednje dvije kategorije - od 2201-8800 kuna.

Postoji mogućnost kako bi se sada neoporezivi dio povećao na 2800 kuna. U tom slučaju pomicali bi se i svi ostali platežni razredi, a prema nekim izvorima, ova stopa od 40 % naplaćivala bi se onima s plaćom većom od 20.000 kuna.

Što bi ukidanje najveće stope poreza značilo za 100.000 građana?

A ovo su simulacije Dnevnika Nove TV triju potencijalnih scenarija promjene platežnih razreda.

Primjerice, prosječna plaća od 2800 kuna povećala bi se za 90 kuna, plaće od 4500 do 5500 bile bi uvećane za 270 kuna, a plaće iznad 9000 kuna bile bi uvećane za 440 kuna.

Podsjećamo da su ovo samo simulacije Dnevnika Nove TV, a da će prave simulacije napraviti Ministarstvo financija.

Ipak, ovim simulacijama napravljena je rupa u proračunu od 2,5 milijardi kuna i to bi ministar Lalovac trebao nadomjestiti, mora naći način kako.

Osobna potrošnja ključ je izlaska iz krize jer ti ljudi bi s ovakvim promjenama dobili više novca u svoje novčanike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene