Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo stručnjake

Evo što znači bankrot države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Grčka nije prihvatila mjere štednje, bankrotirala bi.

Novca Grčkoj odavno nedostaje. Bez štednje, moguć je i najcrnji scenarij.  'Teoretski je moguće da dođe do bankrota Grčke ili bilo koje druge države. I povijest bilježi takve slučajeve', tvrdi Luka Brkić, ekonomski analitičar.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug"

'Bankrot države znači zapravo stečaj. To je gotovo istovjetno kao kad u stečaj ode poduzeće', kaže Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta. Obveze su iznad imovine i vjerovnici potražuju dug. No, dok je kod stečaja poduzeća moguća naplata, kod stečaja države bitna je razlika.

>> Atena: Policija suzavcem obuzdava 25.000 prosvjednika

'Kako će te vi jednoj državi reći da ćete uzeti gradsku skupštinu ili neku nekretninu ili neku livadu ili njivu, bilo što. Prema tome, doći će do pregovora, razgovora da se ponovno reprogramiraju dugovi', kaže ekonomski analitičar Jakovčević.

Iako dolazi na kraju ekonomskih muka bankrot može biti i svojevrsni pritisak vjerovnicima da se odreknu potraživanja ili da dužnik dobije bolju pregovaračku poziciju. Kao primjer, domaći ekonomisti spominju bankrot Argentine iz 2001.

'Ona je za par desetaka centi prodala dug i na taj način poboljšala poziciju u tom trenutku u vrijeme velikih financijske krize u Latinskoj Americi', kaže Luka Brkić. Dok Grci divljaju zbog rezova, nisu ni svjesni da ih može čakati još teži put. U slučaju bankrota to je novi početak, vjerojatno i dalje u Europskoj uniji, ali ne i monetarnoj.

Vjerojatno sa drahmom, bez eura i onda će se započeti zaduživati na tržištu u uvjetima i okolnostima prema drahmi. Što bi bilo znatno teže. Proces ne bi bio bezbolan ni za dužnike ni za vjerovnike. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene