Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Što vam se mijenja u životu ulaskom u Europsku uniju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska 1. srpnja ulazi u Europsku uniju. Od toga se datuma u raznim sferama života za hrvatske građane mijenja mnogo toga.

NOVAC, POREZI, CARINE

Pročitajte i ovo Ilustracija Poučeni prošlom godinom Europska unija stala u zaštitu potrošača: Nova reforma zaustavit će nagle promjene cijena struje Slika nije dostupna Zbog previsoke nezaposlenosti Španjolska od 1. srpnja uvodi ograničenja za hrvatske radnike

Preko granice mozete nositi neograničena sredstva, a sve iznad 10.000 eura protuvrijednosti prijavite carini.

Možete otvarati račune u EU, možete uzimati kredite u EU, lakše ćete kupovati devize.

U slučaju automobilske nesreće država osigurava 42 milijuna kuna, a u slučaju uništenja ili oštećenja stvari možete dobiti do 8,4 milijuna kuna.

Auto, brod ili avion ako kupite u EU plaćate PDV u Hrvatskoj.

Uvodi se ekološki porez što znači da će ekološki auti biti jeftiniji od ostalih.

>> Novosti koje nas očekuju u EU!

STANOVANJE, ŽIVOT, ZDRAVLJE, OBITELJ

Svi stanovi moraju imati energetski certifikat. Nove zgrade to već imaju. Stare zgrade i stanovi to će dobiti preko ovlaštenih agencija. Prosjek je 1.000 kuna za stan od 100 kvadratnih metara.

Uvodi se e-dozvola kojom ćete pratiti gdje je i tko trenutno zadužen za izdavanje vaših dokumenata.

Dobivate mogućnost europske zdravstvene kartice.

Lijekovi registrirani u EU bit će automatski registrirani u Hrvatskoj. Hrvatski liječnici mogu izdavati recepte državljanima EU, isto tako doktori iz inozemstva mogu izdavati recepte hrvatskim državljanima.

Djeca koja su izvan Hrvatske duže od 3 mjeseca nemaju pravo na dječji doplatak. Doplatak za djecu ne pripada djeci koja se školuju u inozemstvu.

Roditeljski dopust minimalno se povećava s 3 na 4 mjeseca za svakog od zaposlenih. Poticat će se porodiljni dopust za očeve.

Izjednačava se trajanje posvojiteljskog i roditeljskog dopusta za posvojitelje bez obzira na dob djeteta.

PUTOVANJE, TELEKOMUNIKACIJE

Svi hrvatski dokumenti za putovanje vrijede untar EU. Lakše će se putovati u SAD i Kanadu, možete koristiti usluge svih veleposlanstava članica EU.

Kod zapošljavanja u EU po prestanku rada imate pravo na socijalne usluge, zdravstveno osiguranje i potpore nezaposlenima.

Plaćat ćete manji roaming unutar EU pri telefoniranju, slanju SMS i MMS poruka ili emailova.

Od 1. srpnja počinje snižavanje cijena, a 2014., primjerice, minuta telefonskog razgovora koštat će 0,53 kn/min u dolasku ili 0,38 kn/min u odlasku.

SMS će vas koštati 0,45 kn po poruci. Do 1.1.2015. pojeftinit će i telefoniranje unutar Hrvatske.

Telefonski operateri moraju omogućiti pozive koji počinju sa 116, a namijenjeni su uslugama s posebnom socijalnom osjetljivošću. Posebna se pozornost mora posvetiti osobama s invaliditetom.

Ako izgubite putovnicu, prijavite je u veleposlanstvu Hrvatske, ako ga nema onda u zemlji članici EU.

Unutar EU putujete s valjanom putovnicom i osobnom iskaznicom koja je izdana nakon 1.1.2003. S osobnom iskaznicom možete ulaziti u sve države EU, ali ne i u države izvan EU koje su unutar Schengenskog režima.

Boravite li u nekoj državi EU duže od tri mjeseca, morate se prijaviti. U nekoj državi EU duže od tri mjeseca možete ostati ako ste radnik, imate sredstva za uzdržavanje sebe i obitelji ili ako studirate.

Ulaskom u EU turistički vodiči u Hrvatskoj mogu biti svi državljani EU koji ispunjavaju uvjete Zakona o turističkim vodičima.

BIRATI I BITI BIRAN

Od ulaska u Uniju hrvatski državljani mogu birati EU zastupnike. Hrvatski državljani mogu biti birani i birati i na lokalnim izborima. Tako je moguće da se hrvatski državljanin natječe za gradonačelnika Ljubljane, Milana, Rima. Ali i obrnuto.

HRANA, KVALITETA HRANE

Ekološke proizvode možete plasirati bez ograničenja na EU tržište s oznakom ekološkog proizvoda.

Stranci ne mogu kupovati zemljište sedam godina od ulaska u Uniju ili do 2020., a postoji mogućnost produljenja za još tri godine.

Zaštićeno je 12 proizvoda na nacionalnoj razini. Poljički soparnik, krčki i drniški pršut, varaždinsko zelje. Oni koriste oznaku EU. Nakon godinu dana Hrvatska će to moći registrirati i zaštititi.

Hrana se prodaje bez carine.

Hrvatska će prodavati na EU tržištu proizvod pod nazivom pekmez. To je novi proizvod EU.

Zaštićeni su vino opolo, plavac te samoborski bermet, a kao oznake zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića zaštićeni su hrvatska loza, hrvatska travarica, pelinkovac, hrvatska stara šljivovica, slavonska šljivovica i zadarski maraskino.

Može se peći rakija za osobne potrebe. Ulaskom u EU neće se moći saditi novi vinogradi, ali se mogu obnavljati stari.

Sir i vrhnje može se proizvoditi uz poštivanje higijenskih uvjeta. Može se prakticirati kolinje i proizvoditi domaće kobasice, kulen, šunka, špek, pršut i čvarci, ali sve za osobne potrebe.

Propisano je klanje životinja i zabranjeno je nepotrebno mučenje istih te se prije klanja mora omamiti.

Ne može se uvoziti životinje iz trećih zemalja koje nisu odobrene za uvoz u EU.

KUĆNI LJUBIMCI

U Hrvatsku je iz trećih zemalja do 5 kućnih ljubimaca moguće uvesti pod nadzorom carine. Ako unosite više od 5 kućnih ljubimaca, morate imati veterinarski certifikat.

Ako se s 5 kućnih ljubimaca krećete unutar EU, morate imati EU putovnicu koju izdaje veterinar. Ako iz Hrvatske putujete po EU s više od 5 kućnih ljubimaca, potreban vam je i certifikat od veterinara.

Možete slobodno kupovati hranu za kućne ljubimce i dovoziti je u Hrvatsku.

Smeđi medvjed postaje strogo zaštićena životinja. Dabar više nije divljač, već strogo zaštićena vrsta, a divlja mačka postaje strogo zaštićenom životinjskom vrstom.

STUDIRANJE

Svi studenti mogu se uključiti u program Erasmus. Diplome iz Hrvatske lakše će se klasificirati.

SPORT

Nema ograničenja za strane igrače u hrvatskim klubovima. Točnije, svi igrači iz EU imaju isti status kao i hrvatski državljani.

PRAVNA POMOĆ

Žrtva nasilja s teškim ozljedama može dobiti jednokratno do najviše 35.000 kuna. Ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Žrtva ima pravo na naknadu pogreba do 5.000 kuna. A zbog gubitka zakonskog uzdržavanja sve posredne žrtve mogu ostvariti i do 70.000 kuna.

Svoje pravo možete ostvariti pred bilo kojim EU sudom, a i tužiti se do Suda slobode EU.

Na hrvatskim sudovima možete se pozvati na EU propise koji su dio domaćeg zakonodavstva.

OSOBNI DOKUMETI, BORAVAK, UHIDBENI NALOG

Osobna iskaznica izdana nakon 1.1.2003. valjana je za putovanja unutar EU.

Putovnica izdana nakon 29.6.2009. valjana je za putovanja unutar EU.

Vozačka dozvola vrijedi do 2033., a izdaju se i nove s EU znakom počevši od 1. srpnja 2013. Ukida se knjižica vozila. Uvode se registracijske dozvole s oznakom EU.

Državljani EU u Hrvatskoj mogu boraviti po istim kriterijima kao hrvatski državljani unutar EU.

Državljani trećih zemalja u Hrvatskoj mogu boraviti do 3 mjeseca ili do isteka vize i boravišne iskaznice.

Državljani trećih zemalja koji žele boraviti u Hrvatskoj duže od 3 mjeseca moraju to regulirati u policiji.

Visokoobrazovani državljani trećih zemalja koji borave u Hrvatskoj dobivaju EU plavu kartu. Mogu podnijeti zahtjev za boravak.

Ulaskom u EU primjenjuje se europski uhidbeni nalog. Ako ste uhićeni izvan EU, za pomoć se možete obratiti bilo kojem veleposlanstvu EU u toj zemlji.

Djeca putuju s popratnicom za putovanje malodobne djece. Dokumenti se stavljaju u crvenu plastičnu vrećicu, a tamo idu avionska karta, putovnica, viza, podaci o djetetu i osobi koja je dijete dopratila i osobi koja će dijete preuzeti na aerodromu.

ZAPOŠLJAVANJE

Možete se zaposliti u bilo kojoj zemlji EU, osim ako ona nije uvela zabranu ili ograničila na nekoliko godina zapošljavanje hrvatskih državljana.

Slobodna radna mjesta možete tražiti i prijavljivati se na EURES web stranicu.

Ako vam prestane rad u nekoj zemlji EU, prava na naknadu ostvarujete u toj zemlji.

Ako ste radili u dvije ili više zemalja, pravo na mirovinu ostvarujete u svim zemljama u kojima ste radili duže od 12 mjeseci i ispunjavali odredbe zakona tih zemalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene