Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak koji zadaje jake glavobolje

Izgubili ste dokumente? Evo kakva je procedura i koliko će vas koštati nova osobna, vozačka ili bankovna kartica

Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gubitak osobnih dokumenata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Gubitak ili krađa osobnih dokumenata može zadati velike probleme i glavobolju. U nastavku teksta možete pročitati što je u takvim situacijama potrebno napraviti, koliko se čeka i koliko košta izrada novih dokumenata.

Prilikom prijave izgubljene ili ukradene osobne iskaznice potrebno je izdvojiti 79,50 kuna. Redovni postupak traje 30 dana. Za 195 kuna osobnu iskaznicu možete dobiti u roku od 10 dana, a žurni postupak, koji stoji 500 kuna, traje tri dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dragan Dabić umro je u Sarajevu 1993. godine? Slika nije dostupna Uhićena dvojica državljana Srbije s krivotvorenim dokumentima

"Čim građani RH prijave gubitak ili nestanak osobne iskaznice, policija po službenoj dužnosti proglašava taj dokument nevažećim te započinje službeno traganje za njim", rekla je Marina Mandić iz MUP-a.

Vozačka dozvola po redovnom postupku može se dobiti za 30 dana, što košta 166 kuna. Postoji i ubrzani postupak koji košta 215 kuna, s kojim je vozačka gotova za tri dana. Još brži postupak traje 24 sata i košta 465 kuna.

"Ne postoji kazna predviđena zakonom za neprijavljivanje nestanka ili krađe. Međutim, snosit ćete adekvatnu sankciju ako upravljate osobnim automobilom, a ne posjedujete važeću vozačku dozvolu", objasnila je Mandić.

Gubitak prometne dozvole prijavljuje se policiji, a ona se podiže u stanicama za tehnički pregled. Sve je gotovo za nekoliko trenutaka, a trošak je 100 kuna.

"Nakon što se prijavi krađa ili gubitak, s potvrdom policijske uprave ili postaje potrebno je doći u jednu od stanica za tehnički pregled. U njoj ćete dobiti novi dokument", rekao je Mato Nikić iz Centra za vozila Hrvatske.

Gubitak ili krađu kartice treba odmah prijaviti banci. Izrada nove traje između šest i 10 radnih dana, a trošak, ovisno u banci, iznosi od nula do 150 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene