Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogreške u životopisu

Što treba izbjegavati na razgovoru za posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šezdesetak poslodavaca sudjelovalo je u istraživanju portala MojPosao vezano uz negativne primjere ponašanja kandidata na razgovoru za posao.

Više od polovine poslodavaca susrelo se tako sa životopisima s jezičnim pogreškama, a gotovo polovica poslodavaca ima iskustva s kandidatima čija znanja i vještine nisu odgovarala navedenima u natječaju. Mnogi kandidati dolaze na razgovor za posao neprikladno odjeveni, neki čak žvaču žvakaću gumu, a gotovo svi poslodavci susreli su se s kandidatima koji su imali problema s tremom.

Pročitajte i ovo Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor sindikati na nogama Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti" Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne fali samo zidara! Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih

Tihomir Merkaš dosad je četiri puta bio na razgovoru za posao i svaki put ga je dobio. 'Tajna mog uspjeha je prvo životopis, koji nije detaljiziran već su to općenite informacije o meni, školovanju, što me zanima, dodatnim edukacijama', otkrio je Merkaš. Poslodavci znaju primiti i nepismene životopise koji naravno zasjene sva eventualna znanja i vještine kandidata. Neki napišu da znaju i ono što ne znaju, samo da bi bili primljeni. 'Posloprimci se javljaju na natječaj nepripremljenih životopisa ili jednostavno na brzinu copy - pasteaju životopis od prijatelja i prilagode ga', rekao je Saša Matijašević iz MojPosao

Kad je išao na razgovore za posao Merkaš je pazio što obući. 'Stil odijevanja za razgovor za posao je poslovna elegancija, košulja, hlače, cipele, ali ne baš onako strogo poslovno', kaže Merkaš. Ali mnogi poslodavci znaju biti neugodno iznenađeni. 'Ili su posloprimci bili obučeni sportski na razgovoru za posao koji očekuje neku formalnu atmosferu ili su bili previše izazovno odjeveni', objašnjava Matijašević. Neki ne znaju baš ništa o radnom mjestu koje žele, kao ni o poduzeću u kojem bi radili. Ima i onih koji na razgovoru žvaču ili ogovaraju bivše poslodavce, a uz životopis prilažu privatne fotografije.

Merkaša je najviše mučila trema, što je doživjela većina poslodavaca. 'Čim samo ušao osoba koje me intervjuirala vidjela je da imam tremu, ali onda kroz razgovor te pokušaju opustiti tako da pokažete najbolje od sebe', zaključio je. Iskreno i opušteno, savjetuje Tihomir, a Saša dodaje pripremljeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene