Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Značajno povećanje investicija

Što to Hrvati imaju, a Nijemci ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom tromjesečju ove godine Njemačka je u Hrvatsku uložila 130 milijuna eura, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je u cijeloj godini uloženo 64 milijuna eura.

1994. Karl Schmidt udružio se s jednom njemačkom tvrtkom, a 2002. postaje i djelom njemačkog koncerna. Bavi se ortopedskim pomagalima. U Hrvatskoj je centrala.

'Mi smo ovdje sad postali centar za Bliski istok i Afriku i ovaj dio istočne Europe. U principu je bitan razvoj i tim ljudi koji nam je potreban za razvoj. Shvatili smo da ovdje imamo velik broj mladih i obrazovanih ljudi', kazao je direktor Bauerfeinda.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna 'Ako Bog da' KUDA IDU INVESTICIJE? Ministri ulagačima nisu mogli obećati konkretne poteze

Jedan je to od brojnih primjera njemačkih investicija u Hrvatskoj.

'Najinterensantnija područja za njemačke investitore bile su telekomunikacije, energetika, strojogradnja, kemijske industrije, no svijetli primjeri postoje i u proizvodnji hrane, obuće, tekstila', kazala je Silva Stipić Kobali iz Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska iz Njemačke najviše uvozi automobile, lijekove, kamione vrijedne više od 2 milijarde i 508 milijuna dolara. Oni od nas najviše trebaju različite vrste sjedala, posebnu obuću i turbomlazne motore. Izvezli smo milijardu i 289 milijuna dolara. Kriza je imala velik utjecaj i na robnu razmjenu i na investicije.

'Najkritičnije su bile 2009. i 2010. godina, nakon kojih bilježimo pozitivne pomake i u međusobnoj trgovini i ulaganjima', kazala je Stipić Kobali.

Kad je riječ o turizmu krize nije bilo. Njemačka je naš partner broj jedan već godinama. Prošle je godina Nijemaca na našoj obali bilo više od milijun i pol.

'Preko 25 posto stranih noćenja ostvaruju upravo njemački turisti, a u brojci to iznosi 11,5 milijuna noćenja', ističu u HGK-u.

I njemački investitori bore se s hrvatskom birokracijom.

'Centralnu proizvodnju individualnih cipela za cijeli svijet instaliramo u Hrvatskoj u Antunovcu. Treba nam jedan stručnjak koji je školovan, a nemamo ga u Hrvatskoj i mi već šest mjeseci ne možemo za njega dobiti radnu dozvolu', kaže Schmidt.

Od 1993. do danas njemačke su tvrtke u Hrvatsku uložile više od 3 milijarde eura. Bilo bi sigurno i više - da nema birokratskih zapreka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene