Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluke i reforme

OVAKO će za Vladu izgledati jesen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo uskoro će doznati nastavlja li se agonija ili počinje blagi oporavak gospodarstva. Krajem mjeseca objavljuje se podatak o BDP-u za drugo tromjesečje.

Europska unija se opravila, a Hrvatima bi uspjeh bio kada bi se minus što više približio nuli. Za to su potrebne reforme, a najskuplje i najteže počinju na polovici mandata Vlade Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna Sjednica Vlade Milanović o prosvjedu branitelja: 'U političke motive ne ulazim, oni su očiti'

>> Vlada povoljno daje u najam poslovne prostore mladim poduzetnicima

Čim se s Jadrana vrate u Banske dvore, vladajuće će na stolu 'dočekati' puno posla. Zdravstvo je prvo. Od rujna počinje ukidanje ili spajanje odjela po bolnicama. A svi oni koji nisu medicinari, radit će u bolnicama, ali ne na teret proračuna već kod privatnika.

'Ako ćemo govoriti u postocima, to je oko 15 posto, a ušteda je milijarda kuna koja ostaje u zdravstvenom sustavu za dobrobit pacijenata, za više lijekova, dijagnostike i terapija', rekao je Rajko Ostojić, ministar zdravlja. Hitna pomoć također će u reformu.

Država na godinu daje 12 milijardi kuna za socijalu. Komu, kako i je li baš svima potrebno, nije se znalo. Popis je napravljen, sustav umrežen i određen kriterij - imovinski cenzus.

'Mislimo da je to puno pravednije, do sada su nam se mnogi provlačili, prijavljivali su neki poduzetnici ili minimalce ili gotovo da ni nemaju nikakva primanja pa su nam uzimali određena socijalna davanja', rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade.

Postignu li dogovor s poslodavcima i sindikatima, novi zakon o radu trebao bi omogućiti bolju organizaciju radnog vremena, utvrđivanje plaća i ostalih materijalnih prava ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, u štrajk zbog neisplate plaća moglo bi se odmah, a ne nakon 30 dana, a osnovao bi se i fond za otpremnine.

Prva se prodaje Petrokemija kako bi se spasila proizvodnja i radna mjesta. Do kraja godine država prodaje 99 posto HPB-a te većinu dionica Croatia osiguranja.
Slijedi i odluka o monetizaciji autocesta.

Sav novac ide na otplatu starih kredita. Građani se zadužuju, država razdužuje. Građani duguju oko 20 milijarda kuna. No, nelikvidnost je zato manja za 10 milijardi, pa je sada neplaćenih računa 35 i pol milijardi kuna.

Političke odluke

Osim ekonomskih problema, Vladu čekaju i neke političke odluke koje mora donijeti.

Premijer i Vlada kažu da će odluku o zahtjevu za referendum da se brak regulira Ustavom donijeti Sabor, no to je u biti i odluka Zorana Milanovića. Nije tajna da oni uopće nisu za referendum, no ustavno-pravni stručnjaci upozoravaju Vladu da se zahtjevi više od 700 tisuća građana ne smiju ignorirati.

Potpisi se još uvijek zbrajaju, a puno prije Banski će dvori morati odgovoriti Bruxellesu kako misle riješiti tzv. slučaj Lex Perković. Iako je rok za odgovor kraj mjeseca, sve izglednije čini kako se će se taj zakon povući.

Na jesen bismo mogli i svjedočiti velikom dogovoru SDP-a i HDZ-a oko ustavnih promjena kojima zločini za vrijeme komunizma ne bi zastarijevali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene