Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko smije, a tko ne raditi i privatno?

Što su lošije bolnice, to bolje za privatne liječnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrstvo zdravstva ispituje ovaj slučaj, a resorni ministar Milinović treba odgovoriti na cijeli niz kritika koje mu stižu zbog pravilnika o tome koji liječnici smiju, a koji ne smiju, osim u bolnicama, u slobodno vrijeme raditi i u privatnim ambulantama.

Pacijenti računaju da će kadar u bijelim kutama tada imati još manje volje i energije za redoviti rad u bolnici. SDP je u Splitu govorio o svim manjkavostima sustava zdravstva pod HDZ-ovom vlasti. Što lošije stanje u državnim bolnicama, to je više prostora za rad privatnih klinika i ambulanti. Niču kao gljive poslije kiše, puni su ih oglasi.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

>> Nastavak reformi: Nakon e-recepata slijede e-uputnice

Najnovijim pravilnikom određuje se da svi liječnici iz bolnica mogu raditi u slobodno vrijeme i privatno, ali samo kada ispune zacrtanu normu pregleda u bolnici. K tome, iz neke bolnice recimo,privatno može raditi samo 50 posto liječnika. Tko će biti ti sretnici odlučivati će, izgleda, ravnatelj. Bit će svađe.

Odgovor iz Ministarstva tek spremaju

'Dermatolozi, internisti, njima treba jedna soba i rade. A šta će kirurzi? Da u podrumu operiramo poslije nesreće ?', pita se Hrvoje Tomasović, kirurg iz KBC-a Split. SDP-ov Savjet za zdravstvo u Splitu je nabrojio niz propusta HDZ-ove vlasti u zdravstvu. SDP ističe kako je ministar Milinović za svoj rodni kraj u gospiću osigurao magnetsku rezonancu iako ta bolnica pokriva regiju od oko 50 tisuća stanovnika, dok Split ima samo dva takva uređaja iako bolnica pokriva oko milijun stanovnika.

'Liste čekanja su sve duže i duže', istaknuo je Rajko Ostojić iz SDP-ova savjeta za zdravstvo. U cijeloj Hrvatskoj, kaže SDP, nedostaje specijalista i sestara, a još puno lošije je stanje u Splitu nego u Zagrebu. 'U Splitu jedan bolnički liječnik na 900 i nešto bolesnika, U zagrebu 450', naglašava kirurg Darko Duplančić. Ministar Milinović i ravnatelj splitske bolnice Marasović poručuju da tek spremaju odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene