Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesuglasice

Što s Inom? MOL živi u neznanju, a Hrvatska još razmišlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOL ne skriva da su počele pripreme prodaje dionica INA-e. Međutim, nije im poznato da je hrvatska Vlada zainteresirana za kupnju.

SDP-ov Gordan Maras oštro je reagirao na izjave HNS-ova ministra Ivana Vrdoljaka kako bi uzeo kredit i otkupio paket MOL-ovih dionica. S Mađarima ništa nije dogovoreno, kazao je Maras, i svaki komentar bio bi neodgovoran.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

'Nije ozbiljno spekulirati dok nešto nije dogovoreno, to nije ozbiljna politika. Ja se zalažem za ozbiljnu politiku, a ozbiljna politika je zaštita nacionalnih interesa i u razgovorima sa svim partnerima u procesu najboljeg rješenja za daljni razvoj Ine i za zaštitu naših energetskih interesa to je ono na čemu SDP inzistira', proučio je Maras.

'Tek kad se nešto dogovori onda se to izlaže javnosti, to je politika SDP-a'

Da su počeli s pripremama prodaje INA-inih dionica MOL ne skriva. Ali da je hrvatska Vlada zainteresirana za kupnju, kažu, prvi glas.

'MOL još nije dobio nikakvu službenu obavijest iz hrvatske Vlade, koja bi ukazivala na to da Vlada RH ima namjeru kupiti MOL-ov udio u Ini. S druge strane, kao i obično, MOL ne komentira status bilo kakvog prodajnog projekta u tijeku', priopćili su.

I dok MOL tvrdi kako živi u neznanju u Hrvatskoj se javnosti već naveliko priča i na koji bi se način mogla realizirat kupnja. Jedna od mogućnosti je kreditom za koji bi zalog bile same dionice.

Kojim bi novcima kupio dionice INA-e Vrdoljak službeno ne želi govoriti, ali ni njegov zamjenik.

'O toj temi možemo sutra ili u ponedjeljak', rekao je Alen Liverić.

Vlada odlučila: Ministar Vrdoljak zastupat će Hrvatsku na Glavnoj skupštini INA-e

'Potez pokazuje da Vlada nema strategiju ni plan'

Bivši ministar financija ne vjeruje da bi se banke upuštale u takve rizične kredite. Plus što bi to za Hrvatsku značio novi rast javnog duga koji je ionako dosegao vrtoglavih 221 milijardu kuna - kaže Šuker - jer se kredit mora i vraćati.

'Prije svega taj potez pokazuje da ova Vlada niti ima strategiju niti ima plan što je najveća tragedija nema niti međusobni dogovor. To jasno ukazuje da je to ad hoc priča koju netko koristi sad trenutno iz ovog ili onog razloga jer to je daleko složenija priča da bi se na ovako smiješan način prezentirala', objasnio je Ivan Šuker.

'Avanturizam u koji Vlada nema pravo ulaziti'

Ljubo Jurčić koji je u vladi Ivice Račana vodio prvu etapu privatizacije Ine, smatra kako Vlada nema jasnu strategiju što bi s INA-om. A ponašanje ministra Vrdoljaka smatra nedopustivim.

'Izgleda da Vlada zaboravlja da ima zakon o privatizaciji INA-e s jedne strane, a s druge strane da se privatizacija INA-e na način na koji se komunicira nije svojstven jednoj poslovnoj etici kada imate strateškog partnera, a još manje nije u skladu sa državničkim ponašanjem', kaže Jurčić.

Premijerov stav o kupnji MOL-ovog udjela - bio je ovakav!

'Radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma vlada nema pravo ulaziti', poručio je Milanović 9. studenog prošle godine.

Od tada se nije čuo drugačiji premijerov stav. A u petak bi se u novoj rundi pregovora i službeno moglo znati solira li ministar Vrdoljak u svojim izjavama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene