Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraća im se na ProInvestu

Što Zoran Milanović misli reći poslodavcima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović obratit će se poslodavcima na završnom ProInvestu koji se danas održava u Zagrebu. Milanović s jakim ministarskim timom želi reći što su to učinili kada je u pitanju izlazak zemlje iz krize, ali i ono što je najvažnije - što to misle raditi u sljedećem razdoblju.

Nakon Osijeka, Splita, Rijeke, Varaždina na red su došli poslodavci metropole kojima će se danas na ProInvestu obratiti premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

Loše prognoze

Prognoze su loše. Posljednja je Europske unije koja tvrdi da će gospodastvo padati za 1 posto u 2013., a rekordnu nezaposlenost EU očekuje 2014. godine. Istodobno, sve ostale financijske institucije također predviđaju pad gospodarstva i u ovoj godini i do 1,5 posto.

Što se to događa u prva tri mjeseca?

Jučerašnji podatak o padu trgovine na malo za 1,4 posto u ožujku zanimljiv je samo ako se promatra kroz zadnja tri mjeseca. Od siječnja i pada od preko pet posto, veljače i pada većeg od 3 posto i sada ovog pada, možda ukazuje samo na jedno - pad se usporava.

>> Milanović: Izađite na izbore, makar glasali protiv

Istodobno, industrijska proizvodnja je u ožujku rasla iznenađujuće iznad 4 posto, a kada se zbroje prva tri mjeseca to je 1,1 posto. Takva industrijska proizvodnja, koja je jedan od najvažnijih indikatora nije zabilježena u jednom tromjesječju od 2010. Ali sve to bilo bi prerano da se, za razliku od samoreklamerstva srbijanske vlade, proglasi bilo kakvim oporavkom.

Niti nelikvidnost koja u travnju iznosi 37,6 milijardi kuna i pada već osam mjeseci, ne govori puno građanima. Do ljeta ministar Slavko Linić ima plan predstečajnim nagodbama i čišćenjem 'fikus tvrtki' neplaćene račune svesti na 15-tak milijardi kuna.

Što (ni)su učinili?

Zakon o strateškim ivensticijama najavljivan za hitno usvajanje još zimus i dalje putuje vladinom administracijom s najboljom šansom da u idelanim uvjetima stupi na snagu tek 1. srpnja. Država je popisala kako postoji preko 500 parafisnaklnih nameta, jako lijepo, ali nije i rekla što i kada i u kojem razdoblju misli to ukidati - a tamo se godišnje iz tvrtki prelije najmanje 9 milijardi kuna. Kako, tko i na koji način poslije s tim novcem upravlja? To, bojim se, ne bi otkrio niti CSI.

Strategija upravljanja javnim tvrtkama, poslana je zastupnicima na usvajanje, no država hitno treba prodati sve tvrtke gdje ima  udjel manji od 25 posto i dokapitalizirati tvrtke koje nisu monopolisti. I ono najteže, 12 monopolista dovesti hitno u red, smanjiti broj radnika i te tvrtke dignuti doslovno iz pepela, ako za to ima uopće šanse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene