450978
450978
450978
450978
450978

Želite imati tvrtku? Platite porez na ime! 'Ispada da je to porez na zrak'

  • , 22.09.2016., 07:59
  • Autor:
  • komentara

Porez na tvrtku postoji već 23 godine, a Dnevnik Nove TV istražio je što još svaki poduzetnik mora platiti državi da bi legalno poslovao.

 
 
 
 
Porez na ime (Video: Dnevnik Nove TV)
Porez na ime (Video: Dnevnik Nove TV)

Zamislite da državi morate platiti porez zbog toga što imate ime i prezime. E, upravo to mora napraviti svatko tko u Hrvatskoj želi imati tvrtku i poslovati. U moru poreznih davanja, poduzetniku Denisu Čupiću za  oko zapinje takozvani porez na ime tvrtke.

Naime da bi otvorio poduzeće, po zakonu mu mora dati ime. A zbog toga što mu mora dati ime, po zakonu na to mora platiti i porez.

'Ako malo bolje razmislimo, ispada da je to porez na zrak. Jer kad bi tvrtku izjednačili, njenu pravnu osobnost, s nekakvom fizičkom osobom, ispada da ona plaća porez samo zato jer postoji. Ispada da poduzetnik plaća 2000 kuna godišnje, samo zato jer se usudio poslovati', rekao je poduzetnik Denis Čupić.

Evo što jedno prosječno poduzeće s tri zaposlenika i jednim automobilom mora u Hrvatskoj plaćati. Recimo da na godinu uprihodi 625 tisuća kuna. Od toga državi mora platiti: 125 tisuća kuna PDV-a.

75 tisuća kuna poreza na dohodak, 20 tisuća kuna poreza na dobit. 10 tisuća kuna poreza na isplatu dobiti, 2000 kuna već spomenutog poreza na tvrtku. 600 kuna ide na porez na motorno vozilo, 1400 kuna za komunalnu naknadu. 1000 kuna izdvojit će za turističku zajednicu, 250 za šume, 504 za članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i 960 za RTV pristojbu. Ukupno 236.714 kuna. Dakle, državi će na godinu prepustiti trećinu svojih prihoda.

'To je naravno suludo, zato i jeste toliko teško u hrvatskoj poslovati, zato je cijena rada tolika i zato su poduzetnici u takvoj poziciji kakvoj jesu', kazala je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca.

'Dođe mi muka, ali možda je i ta muka nekakva šansa da svi mi koji se bavimo poduzetništvom počnemo raditi pritisak da se sustav počne mijenjati', rekao je poduzetnik Čupić.

Promjene obećaje tehnički ministar poduzetništva.

'U ovoj godini hrvatski poduzetnici i hrvatski građani uprihodovat će ili smanjenjem ili ukidanjem parafiskalnih nameta negdje oko 247 milijuna kuna', najavio je tehnički ministar poduzetništva, Darko Horvat.

Porez na ime tvrtke u Hrvatskoj postoji već 23 godine. A njegovo ukidanje jedno je od 7 uvjeta Mosta HDZ-u za sastavljanje nove Vlade.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se