Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVILNA PREHRANA

ŠTO JEDU DJECA U VRTIĆIMA? Novi pravilnik za sve koji rade s djecom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je važnije nego ikad prije da djeca nauče pravilno jesti, jer je navodno svako četvrto dijete na rubu debljine, a svako deveto preteško.

Što djeca vrtićke dobi trebaju jesti, propisano je novim pravilnikom za roditelje i sve koji rade s djecom. Danas je važnije nego ikad prije da djeca nauče pravilno jesti, jer je navodno svako četvrto dijete na rubu debljine, a svako deveto preteško. Iako treba paziti na prehranu u vrtićima, ne treba zaboraviti ni na probleme mnogih, da zbog nedostatka novca hrana nije uvijek dovoljno kvalitetna.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko

Juha je fina, u vrtiću su ih tako naučili, koje god boje bila. Na pitanje veseli li se crvenoj juhi i jesu li u vrtiću fina variva malena Arnea odgovara potvrdno.

Djeca predškolske dobi trebaju 1600 kalorija. "Ja kad sam bio mali često sam bio gladan, jer nisam rođen ispod katedrale i bečkih zidina, rođen sam u ubogom mjestu, ponosnom, škrtom, ali ubogom", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Djeca trebaju 55% ugljikohidrata, 15% bjelančevina i 30% masti. "Naša piramida pokazuje na koji način planiramo obroke; baza i osnova su žitarice, zatim voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi pa riba, jaja i meso", kaže Ljuba Vujić Šisler, zdravstvena voditeljica vrtića Srednjaci.

Slatkiše ne treba uskratiti, ali oni mogu biti prisutni tek u tragovima. Kuharica Ljiljana Gagula kaže da imaju i kolače, koje sami peku. Petkom djeca imaju ribu, a tjesteninu s tunjevinom neki su ovog petka uzimali i dvaput. Gagula kaže i kako sami rade namaze, od lanenih sjemenki i sezama, a za sokove cijede naranče i limun. Za žeđ djeca piju vodu.

"Moram paziti što ne smijem, mogu ja sve pojesti, ali mi nije dobro i bolje da slušam, naročito sebe i svoj organizam", kazao je gradonačelnik Bandić.

Dok ne nauče slušati svoj organizam, djeca slušaju roditelje, a roditelji će im reći da nema loše i dobre hrane, samo one koja se jede češće i one koja se jede rjeđe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene