Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici prosvjedovali

Što je Vrdoljak tražio od hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora Ine - ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak razgovarao je s hrvatskim predstavnicima u Nadzornom odboru i Upravi.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas se sastao s hrvatskim predstavnicima u Nadzornom odboru i upravi Ine. Kako neslužbeno doznajemo podijelio im je smjernice o tome kako glasovati na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora na kojoj će biti riječi o budućnosti sisačke rafinerije. Neslužbeno se doznaje da je ministar Vrdoljak od hrvatskih predstavnika zatražio da se usprotive planu gašenja proizvodnje u sisačkoj rafineriji.

Pročitajte i ovo Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) Ogorčeni radnici INA-e ''Stručnjacima je uspjelo nešto što nije ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu - zatvoriti najprofitabilnije postrojenje'' Bengt Oldsberg, operativni direktor INE, Rafinerije i marketing (Foto: Dnevnik.hr) Bengt Oldsberg za Novu TV Iz uprave INA-e otkrili što čeka radnike sisačke rafinerije i kakvi su planovi za budućnost

Na sastanku je bio i predsjednik Nadzornog odbora Siniša Petrović. 'Na sastanku se razgovaralo o svim važnim pitanjima za razvoj Ine kao strateške, vertikalno integrirane energetske kompanije i za razvoj INE kao jedne regionalne kompanije i one koja čuva strateške vrijednosti osobito u Republici Hrvatskoj', rekao je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec.

Iz Ine je neslužbeno stigla informacija o iznosu otpremnina za radnike u slučaju gašenja proizvodnje u Rafineriji Sisak. Za radnike sa statusom branitelja prosječna otpremnina iznosila bi oko 300.000 kuna neto, a za ostale oko 225.000 kuna.

Pusić: Branit ćemo opstanak Ininih rafinerija

Takav iznos pokriva petogodišnju prosječnu plaću u Hrvatskoj, a Ina bi za njih izdvojila oko 400 milijuna kuna. Riječ je o prvim procjenama.

One radnike koji su spremni nastaviti raditi u riječkoj rafineriji Ina bi im to omogućila.

Kao alternativa, za što veću zaposlenost, predlaže se, uz ranije najavljeni logističko distributivni centar, građenje spalionice otpada koja bi proizvodila električnu energiju, izgradnja bio rafinerije ili kemijsko farmaceutske rafinerije.

U tijeku je prosvjed radnika sisačke i riječke rafinerije kao i radnici Petrokemije. Na tržnici u Sisku okupilo se više od 1000 ljudi, a pristižu i dalje. Zahtejvi su podijeljeni u dbije rubrike - za i protiv. Za otvaranje novih radnih mjesta i modernizacije ove rafinerije kao i rafinerije u Rijeci i, kako su rekli, za domovinu. A ono protiv čega se bune su gašenje rafinerije Sisak, pretvaranje te rafinerije u skladište, otpuštanje radnika i ugrožavanje nacionalnih interesa.

Grad Sisak i županija protiv zatvaranja rafinerije

Sisačko-moslavačka Županijska skupština zatražila je danas od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta, dok je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije.

Županijska Skupština pritom je podržala radnike Rafinerije u njihovim nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi s proizvodnjom. Skupština je također ustvrdila da se odluka o statusu Rafinerije ne smije nužno temeljiti na trenutnim ekonomskim parametrima, već je potrebno uvažiti njezin strateški značaj.

Skupština je Vladi predložila da poduzme sve aktivnosti u cilju otklanjanja štetno zaključenih ugovora vezanih uz poslovanje Rafinerije i pozvala je da se sa svojim predstavnicima uključi u raspravu na predstojećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na temu aktualnog stanja gospodarstva u županiji.

Gradonačelnica Kristina Ikić izjavila je pak da se sudbina Rafinerije ne odražava samo na sudbinu 1200 pojedinaca već je njezina sudbina vezana uz sudbinu Grada. "Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti", poručila je gradonačelnica.

Ustvrdila je da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.

"Sada je evidentno da Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a jer im to nikada nije niti bio cilj, pristali su na taj uvjet s figom u džepu kako bi se domogli Inine distribucije i Ininog tržišta", kazala je.

Ustvrdila je da MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret.

"Mi ćemo znati kako ju učiniti profitabilnom. Kad bi samo prerađivali naftu iz hrvatskih naftnih polja bilo bi nam dovoljno da Rafinerija opstane", poručiula je gradonačelnica.

Dodala je da grad Sisak podržava bitku Vlade za nacionalne strateške interese. Niti jedno rješenje koje se predlaže ne smije ići na račun Siščana i Siska, smatra gradonačelnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene