Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punili silose, drugi praznili blagajnu

'Što je proizvedeno, mora se i platiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baš kao i radnici, ni hrvatski poljoprivrednici ne žele podnositi teret krize, za koju kažu da su najmanje krivi. Država je njihov najveći dužnik s više od dvjesto milijuna kuna duga. Vladu će kažu urazumiti ako treba i na cestama.

Pročitajte i ovo Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Čeka se rasplet oko Fortenove Mađarski investitor mogao bi pustiti korijen na hrvatskom tlu? Domaći ratari imaju dvije velike brige Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Nova pšenica je tu, no ostali su stari problemi. Kriza seljacima nije izgovor, jer što je proizvedeno mora se i platiti. Dok su ratari punili silose, netko je ispraznio državnu blagajnu. Seljaci državu kreditiraju punih godinu dana i došli su do zida. Država poljoprivrednicima duguje više od 200 milijuna kuna. Oni su spremni razgovarati o načinu otplate tog duga, ali kažu kako teret krize ne misle nositi na svojim leđima.

'Kako u ovoj vladi imamo novac za dvije premijerske plaće? Za sadašnjeg i bivšeg? S druge strane, radnik koji dobije otkaz ne može dobiti ni naknadu s burze!', ogorčeno zaključuje Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a. Dodaje kako su seljaci dug države spremni i kompenzirati, jer su i oni dužni državi, u pogledu mirovinskog i zdravstvenog te za PDV. Vjeruje kako se može pronaći model po kojem bi se ta kompenzacija riješila.

>> 'Nisam ja napravio dug, tko ga je napravio neka ga i plati'

>> Dogovoren krizni namet od 3, i PDV od 23 posto

No, od cijene pšenice , ne odustaju. To im je prvi novac u ovoj godini i branit će ga , ako treba, i na cestama. 'Iskreno rečeno, prosvjedi nikad nisu bili rješenje, ali su dobra poruka. na zagrebačkoj traktorijadi bilo je samo 0,6 posto traktora sa sela, a na sljedećim će biti najmanje 30 posto!', istaknuo je Slavko Novaković, predsjednik UOPG-a. Opeku li se ovoga ljeta na pšenici, seljaci je na jesen neće posijati. Tek kada pšenice ne bude, kažu, država će biti svjesna koliko su joj potrebni i pšenica i njezini proizvođači.

Što vi mislite o uvođenju poreza od tri posto i povećanja PDV-a od jedan posto?

  • To je moralno i pravedno
  • Na žalost, sve se lomi preko leža građana
  • Imam osjećaj da najgore tek slijedi
  • Doći ćemo na prosjački štap

Ukupno glasova:

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn
 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene