454693
454693
454693
454693
454693

MOST SE "POSKLIZNUO" NA ROKOVIMA Što je ostalo od njihovih 7 uvjeta?

  • , 24.10.2016., 20:34
  • Autor:
  • komentara

Most je na kraju, kako se čini, ipak značajno izmijenio ono što je zagovarao u kampanji. Oporba tvrdi da su njihovi zahtjevi polovična rješenja koja neće poboljšati kvalitetu života građana i sprema još jedan zahtjev za ocjenom ustavnosti. HDZ pak o svemu šuti.

 
 
 
 
Što je ostalo od sedam uvjeta? (Video: Dnevnik Nove TV)
Što je ostalo od sedam uvjeta? (Video: Dnevnik Nove TV)

Slika Mosta u Saboru drugačija je od one iz kampanje. Ultimativnih sedam uvjeta za suradnju na kraju se sasvim promijenilo. Na rokovima se, po svemu sudeći, poskliznuo Most, koji je od ulitmativnog zagovaranja svojih sedam zahtjeva, na kraju ipak, značajno izmijenio ono što je zagovarao u kampanji.

"S obzirom da je gospodin Petrov postao predsjednik Sabora, što je nama jako bitno zbog procedure i dnevnogreda, odlučili smo se za drugačiju tehniku i ne idemo po hitnom postupku", kazao je Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta. Iz te su stranke ranije isticali kako je njihovih sedam zahtjeva usmjereno poboljšanju kvalitete života hrvatskih građana.

No, s kvalitetom života Mostovi prijedlozi, tvrdi oporba, nemaju veze. Najavljuju i mogućnost upućivanja još jednog zahtjeva za ocjenu ustavnosti. "Nijedan zakon nije cjelovit nego se ide na parcijalna rješenja, npr. preferencijalno glasovanje. HDZ namjerno pušta da se Most upeca u svoju zamku kako bi u konačnici Ustavni sud srušio sve zakone", kazao je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Tog je rizika, čini se, svjestan i Andrej Plenković. "To jest rizik, ali mi smo stavili iznimku koja je logična i odnosi se na aktualni saziv Sabora", rekao je Plenković.

A za aktualni saziv, smatra prof. Tihomir Cipek, Most je trebao pripremiti bolje prijedloge.

"Rekao bih kako je jasno da je Most potrošio vrijeme, a da nije došao s kvalitetnim prijedlozima, tim više što su bili na vlasti. Njihovi su ljudi obnašali vlast u nekoliko ministarstava i mogli su doći s konkretnim prijedlozima", istaknuo je Cipek i dodao: "Ali i reformama, koje bi izravno utjecale na kvalitetu života građana".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se