Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer slikovit

Milanović: Sve to podsjeća me na film Blade Runner...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sudjelovao je u Torinu na konferenciji 'Renesansa za Europu: Mir, prosperitet i napredak'.

Nakon što je prošlogodišnja konferencija u Parizu bila uglavnom posvećena ekonomskoj, financijskoj i socijalnoj krizi, naglasak rasprave na skupu u Torinu stavljen je uglavnom na problematiku političke unije ali i na problem demokratske slabosti EU-a, kako bi se, kako je istaknuto, 'osnažila legitimnost institucija odnosno članica zajednice'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

I predsjednik hrvatske Vlade i čelnik SDP-a  Zoran Milanović je sudjelovao u  konferenciji, koja je okupila sam vrh europske ljevice. 'Nedostaje taj europski duh koji ljevica ima jer Europa znači zajedništvo i zajedničke interese', ustvrdio je Milanović. To je, smatra, najviše došlo do izražaja u Bruxellesu kada se raspravljalo o proračunu a kada su čelnici država, kako je kazao 'više razmišljali o interesima svojih država, kako se ne bi osramotili pred svojom državom, jer svi žele izaći kao pobjednici'.

Podsjetivši kako je kandidata za novog talijanskog premijera Pier Luigija Bersanija upoznao prije tri godine, poručio mu je kako na idućim izborima mora polučiti uspjeh jer, kako je rekao 'Italija, Europa pa i Hrvatska to očekuju i stoga mora pobijediti za njih'.

'Demokracija je nepredvidljiva, no vjerujemo u pobjedu Pier Lugija Bersanija na idućim izborima jer samo on može biti na čelu talijanskog broda koji će ovoj zemlji ali i Europi osigurati novi iskorak', istaknuo je Milanović. Dodao je kako je za Hrvatsku od iznimne važnost tko će pobijediti na izborima u Italiji.

'Blade Runner'

O 24-satnim pregovorima europskih čelnika o proračunu, slikovito se izrazio i hrvatski premijer Zoran Milanović. Na konferenciji europske ljevice rekao je da ga je jučerašnja rasprava u Briselu podsjetila na jedan znastveno-fantastični film! 'Sve to podsjeća me na film 'Blade Runner' s Harrisonom Fordom i citat: 'Vidio sam stvari koje vi, ljudska bića, ne možete ni zamisliti.' Tako sam se i ja osjećao puno puta. Vidio sam svakojake stvari, neke dobre, neke loše. No previše puta vidio sam nacionalističke interese i provincijalne strahove od preuzimanja odgovornosti', rekao je Milanović.

Sudionicima skupa video porukom obratio se i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je poručio kako Europa želi 'Italiju i Francusku zajedno u Europi kako bi kreirali ispravnu europsku politiku na dobrobit svih država'.

Kandidat za premijera na talijanskim izborima ispred Demokratske stranke Pier Luigi Bersani zahvalivši se svima na potpori kazao je kako je pred njim velika odgovornost. 'Demokratska stranka je jedina koja može spojiti političku Italiju s Europom. Više Europe, a ne manje Europe, definitivno', zaključio je Bersani.

Ustvrdivši kako je budućnost svake države socijalna Europa a ne Europa strogosti i banaka predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, kazao je kako griješe oni koji misle da se Europa bavi isključivo interesima 27 zemalja članica Europske unije.  'Više Europe, manje banaka, više ulaganja i manje restrikcije', zaključio je Schultz.
 

Problemi Europske unije

Pozdravljajući sudionike konferencije, među kojima su uz Milanovića i belgijski premijer Elio Di Rupo rumunjski Victor Ponta, te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Stranke europskih socijalista Sergei Stanishev, gradonačelnik Torina Piero Fassini poručio je kako "Europa mora odgovoriti na današnje izazove nakon što je gospodarska kriza unijela veliki nemir kod građana".

Važnost parlamentarnih izbora u Italiji

"Mi moramo Europi vratiti povjerenje koje zaslužuje i samo zajedničkim snagama unutar Europe, a ne izvan Europe kako tvrdi Silvio Berlusconi, možemo svi zajedno prebroditi ovu krizu", kazao je Fassini. Osvrnuvši se na iduće parlamentarne izbore u Italiji, kazao je kako se radi o iznimno značajnim ali istodobno, kako je rekao "osjetljivim i teškim izborima" o čijem će ishodu puno toga ovisiti.

"Svi sudionici ovog skupa svjesni su činjenice kako je ishod ovi izbora u Italiji iznimno važan i za Europu, jer kakva će biti Italija takva će biti i Europa", poručio je Fassini dodavši kako je "Europa potrebna Italiji ali i svim ostalim zemljama, kao i Hrvatskoj koja će vrlo brzo ući u Europsku uniju".

Među sudionicima konferencije u Torinu uz stranačke lidere su i bivši savezni kancelar SR Njemačke Gerhard Schroeder, predsjednik Zaklade "Italianieuropei" i Zaklade za europske napredne studije Massimo D'Alema, te predsjednik Grupe progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda koji je kao i drugi sudionici skupa podupro kandidaturu Pier Luigija Bersanija za talijanskog premijera na idućim izborima.

Swoboda: Moramo ponovno približiti građane Europi

"Moramo ponovno približiti građane Europi jer je trenutno na djelu ne samo gospodarska već i moralna kriza", naglasio je Swoboda izrazivši vjeru kako će osim u Italiji ljevica uskoro pobijediti na izborima u Njemačkoj.

Konferencija "Renesansa za Europu: Mir, prosperitet i napredak" održava se u organizaciji Fundacije za studije europskog napretka, Fundacije "Italianieuropei" ("Talijanieuropljani"), Fundacije Jean Jaures i udruge Friedrich Ebert Stiftung. (Hina) 

>> Europska unija dobila 'sedmoljetku', Hrvatskoj 11,7 milijardi eura

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene