Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neka žrtve budu jednake'

Pismo stjuardesa Vladi: Menadžment nesmetano harači i uništava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Jedino što se poduzelo u zadnje četiri godine je da je smijenjen jedan podoban glavni direktor i postavljen drugi, podobniji, kad već ne sposobniji. Ostatak menadžmenta je nastavio nesmetano haračiti i uništavati', ističe se u pismu.

Uoči najavljenog prosvjeda i nakon otkaza za 42 stujardese, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova uputio je otvoreno pismo Premijeru Zoranu Milanoviću, koje potpisuje predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković Vuksan.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

>> Milanović o CA: Ako se samo malo promijenimo imamo šanse spasiti kompaniju

'Poštovani predsjedniče Vlade, osjećamo se prozvani vašim istupima u javnosti gdje Croatia Airlines uspoređujete s Malevom. Iskreno se nadamo da ne smatrate kako su radnici zaslužni za sudbinu mađarske nacionalne avio kompanije, dok su uprave potpuno lišene odgovornosti. Sigurno ne mislite i da su sudbinu Maleva jednako podnijeli radnici i te uprave.

Mi već dugi niz godina na sve moguće načine upozoravamo upravo na sudbinu koja djeluje neizbježna. Poslovanje Croatia Airlines se pogoršava. Minus je isti kao u prošle godine. Dok Turkish Airlines utrostručuje broj letova iz Istanbula, mi smo svoj jedan otkazali. Isto se dešava i duž Jadrana gdje Lufthansa dolazi s prepunim avionima ili šalje prepuni Germanwings, a mi iste linije otkazujemo. Ništa novo.

No, pustimo sada poslovnu politiku, o njoj su sindikati pričali godinama i nitko nas nije slušao. Jedino što se poduzelo u zadnje četiri godine je da je smijenjen jedan podoban glavni direktor i postavljen drugi, podobniji, kad već ne sposobniji. Ostatak menadžmenta je nastavio nesmetano haračiti i uništavati, a sada svjedočimo i kulminaciji.

Dok ste radnicima poručivali da su mala odricanja potrebna i onda Croatia Airlines ima šansu, radnici su zapravo željeli čuti nešto o nezakonitim otkazima. Željeli su da predsjednik Vlade Republike Hrvatske kaže da takvo grubo i planirano kršenje Ustavnih i zakonskih prava neće biti tolerirano. Da poslovna politika i upravljanje direktora koje je SDP imenovao ne smije biti divljačko iživljavanje nad svim civilizacijskim normama.

Radnici žele čuti da se ne odriču za Krešimira Kučka i Zlatka Širca, koji će dobiti bonuse ako uspješno, kad već ne zakonito, otpuste dovoljno radnika, za direktoricu pravne službe koja ta kršenja Ustava i zakona osmišljava, kao i ostatak Mišetićevih stručnjaka čija nas je stručnost i dovela do praga sudbine Maleva.

Radnici također žele čuti da će žrtve biti jednake. Kolektivni ugovor Croatia Airlines je javno dostupan dokument, svatko zainteresiran može vidjeti plaće kabinskog osoblja. Plaće svih ostalih zaposlenika, a osobito menadžmenta, su najstroža poslovna tajna. Prosjek plaća radnika kojima se četvrtu godinu za redom najviše uzima je ispod državnog prosjeka. Bruto plaća 58 naših članova iznosi 5009,23 kune! Naredna 44 člana imaju bruto plaću 5724,83 kune. Tek ako puno nedjelja i praznika rade noću, daleko od kuća, uz poneku dnevnicu, članovi kabinske posade mogu doći do državnog prosjeka.

Mislite li da su ostale plaće poslovna tajna jer su niže? I tko u Hrvatskoj zapravo vjeruje da je direktorima nešto smanjeno? Kažete, ovo što se sada prima, nije zarađeno. Zar su radnici trošili milijarde kuna direktnom pogodbom umjesto javnom nabavom? Zar su radnici diktirali poslovnu politiku i dijelili otpremnine? Mi smo svoje plaće pošteno i odgovorno odradili i zaradili.

Da ironija bude veća, zar vi sami niste pošteno plaćeni za rad u duboko zaduženoj državi? Dok vi pozivate sve strane da igraju po zakonu, mi živimo u državi u kojoj mnogi, uključujući nas, imaju iskustva s presudama protivnima zakonu. Imamo i kolegice i kolege koji nezakonite otkaze rješavaju na sudovima 5, neki čak i po 10 godina. Imamo upravu koju ste imenovali vi i vaša Vlada, koja za te iste zakone ne mari.

Imamo Agenciju za civilno zrakoplovstvo, koja bi trebala nadzirati Croatia Airlines, u kojoj radi supruga člana uprave i desetine drugih bivših zaposlenika Croatia Airlines.Imamo ljude koji su izazvali štrajkove 2010. i 2012. godine i sada napredovali. Imamo desetine sadašnjih i bivših članova nadzornog odbora, uprava i direktora koji su otišli znatno bogatiji nego što su u Croatia Airlines došli.

I za kraj, imamo firmu koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati. Kažu nam 'clean start', s istim ljudima i istim metodama. Poštovani predsjedniče Vlade, dvije godine Plana 21 trenutno čine 42. Nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj.' (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene