Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i Šešelja

Mesić upozorava: Regija je skliznula prema opasnom ponoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić upozorio je u intervjuu za Dnevni Avaz da je regija 'skliznula prema opasnom ponoru'.

'Skliznuli smo prema opasnom ponoru i sada se moramo vratiti na pravi put. Jedini je način da to ostvarimo da međusobno razgovaramo, bez ikakvih uvjeta i bez predrasuda. Nikakvi izbori nisu vrijedni toga da ugrozimo stabilnost cijele jugoistočne Europe', rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni Avaz bivši predsjednik Stjepan Mesić, upozoravajući na posljednje događaje u regiji nakon oslobađanja Vojislava Šešelja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "I kod nas neki zločince drže svecima" Analitičar o Vučićevoj pobjedi: "Morat će progutati jako gorku pilulu za Srbe, a jedan mu se čovjek degutantno ulizuje" Izbori u Srbiji - 2 Izbori u Srbiji VIDEO Na pitanje o Šešelju, Vučić reporterki Dnevnika Nove TV odgovorio: "Samo mi vi nemojte držati predavanje o ratnim zločincima"

Na pitanje kako ocjenjuje odnose Hrvatske i Srbije nakon oslobađanja Vojislava Šešelja Mesić je rekao da je došlo do primjetnog zajlađenja odnosa. 'Sve je od početka pogrešno rađeno, a jedini koji je postigao ono što je i želio jeste Vojislav Šešelj. Očito je da je došlo do primjetnog zahladnjenja u odnosima Hrvatske i Srbije, da su na površinu opet isplivale najniže strasti za koje smo se zaista nadali da pripadaju prošlosti. A to nije ni u čijem interesu. Ni Hrvatske, ni Srbije, ali ni cijele regije', rekao je Mesić te dodao da je Srbija propustila da se odmah na početku jasno i jednoznačno ogradi od Šešeljevih izljeva mržnje i poziva na novi rat.

Nikolić: Zahlađenje odnosa RH i Srbije prestat će čim prođu predsjednički izbori

Mesić je komentirao i činjenicu da se preko ovog dijela Europe sve više prelamaju interesi velikih sila, prije svega Zapada i Rusije. 'Koliko će se veliki preko nas razračunavati, ovisi - ma kako to paradoksalno
moglo zvučati - u prvome redu o nama samima. U onoj mjeri u kojoj uspijemo sačuvati samopouzdanje, vjernost temeljnim načelima međunarodnih odnosa i predanost stvarnim interesima naših građana, u toj će mjeri biti sužen i manevarski prostor velikih koji - očekivano i logično - imaju svoje interese i u našoj regiji.

Ne bismo smjeli dozvoliti da budemo uvučeni u sukobe oživljenoga hladnog rata, svrstavajući se bilo na jednu, bilo na drugu stranu. Naša strana moraju biti načela međunarodnih odnosa, mora biti Povelja Ujedinjenih naroda, mora biti svijest o tome da u prvome redu snosimo odgovornost prema našim građanima i da smo njima dužni poduzeti ama baš sve kako bi što prije živjeli što normalnije, a ne da ih pretvaramo, zajedno s državama u kojima žive, u pijune velikih na šahovskoj ploči svijeta', poručio je Stjepan Mesić.

Na pitanje kome će dati podršku na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, Stjepan Mesić nije dao odgovor. 'Rekao sam već mnogo puta da se u ovoj fazi neću javno izjašnjavati o bilo kojem kandidatu i toga se i dalje držim. Doći će vrijeme da kažem za koga ću se osobno opredijeliti i zašto. Sada još ne', rekao je Mesić. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene