Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature do 40

Crveno upozorenje zbog toplinskog vala: Objavljeno koja su područja Hrvatske na udaru

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina Foto: Civilna zaštita RH UV index UV index Foto: DHMZ Toplinski val Toplinski val Foto: DHMZ +1 Indeks opasnosti od šumskih požara Galerija 1/6 >>
DHMZ je izdao nove, ažurirane podatke o opasnosti od toplinskog vala.

Državni hidrometeorološki zavod ažurirao je podatke o vrućinama pred nama.

Velika opasnost od toplinskog vala najavljena je za danas za riječko područje, a već sutra u narančastom su i Zagreb, Karlovac, Gospić i Knin... Prema kraju tjedna sve gore, a upozorenja za neka područja crvena su i označavaju vrlo veliku opasnost. 

U petak je u crvenom Rijeka, a u subotu veći dio Hrvatske: područje Zagreba, Karlovca, Knina, Splita, Dubrovnika. U nedjelju je povoljnije za Zagreb, koji je u zelenom, ali crveno upozorenje ostaje za riječku, splitsku i dubrovačku regiju. 

''Vedro je jutros bilo u cijeloj Hrvatskoj. I u nastavku dana očekuje se obilje sunca i vrućina uz najvišu temperaturu zraka od 31 do 36 stupnjeva. Ako boravite na otvorenom, zaštitite oči i kožu'', poručili su iz DHMZ-a.

Ilustracija Toplinski val Foto: DHMZ

"Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost niti za više vrijednosti.

Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom od oko 25 °C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20 °C", napisali su u utorak navečer.

Upozorenje vatrogasaca

"Prema prognozama, vrhunac toplinskog vala možemo očekivati od 21. do 24. srpnja. I indeks opasnosti od izbijanja šumskog požara za cijelu je Hrvatsku visok, osobito za područje priobalja, gdje je vrlo visok, što dokazuju i svakodnevni požari otvorenog prostora", upozoravaju u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naložio je svim vatrogasnim zajednicama priobalja da povećaju prisutnost vatrogasnih postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih ophodnji, kao i pojačano motrenje na području djelovanja.

"Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti", kazao je Tucaković.

"Podsjetio je na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka, kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

Ilustracija Indeks opasnosti od šumskih požara Foto: HZV

"Svjedočili smo velikom požaru prošloga tjedna kod Zatona, koji je iza sebe ostavio značajne materijalne štete. I susjedne zemlje bore se s vatrenom stihijom koja pustoši sve pred sobom, a pojedine države bilježe i ljudske žrtve. Apeliram na sve da svojim ponašanjem smanjimo mogućnost izbijanja požara na minimum jer je protupožarna kultura odgovornost svakog pojedinca. Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica", zaključio je Tucaković.

U HVZ-u podsjećaju da, u slučaju da primijetite požar, odmah nazovete vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.
 

Oprezno po vrućinama

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova, pa od pomoći može biti i brošura o esktremnim tmepraturama, a između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije
     
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera
     
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta

Ilustracija UV index (Foto: DHMZ)

  • nositi laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca
     
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu
     
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu
     
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima

Pročitajte i ovo Ilustracija LOKALNA ODSTUPANJA Brutalan toplinski val hara Europom: Ekstremne vrućine stižu i u Hrvatsku, temperatura bi mogla prijeći i 40 stupnjeva
Pročitajte i ovo Toplinski val u Francuskoj ekstremne vrućine u Europi "Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?": Stručnjaci objasnili kad bi mogao oslabiti nezapamćeni toplinski val

  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu
     
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja
     
  • ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika

Još savjeta o tome kako se zaštititi od velikih vrućina možete pročitati >> OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene