Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MORH: Potpisan ugovor o proizvodnji i nabavi oklopnih vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane i finsko poduzeće "Patria" te tvrtka "Đuro Đaković - Specijalna vozila" potpisali su danas u Ministarstvu ugovor o dobavi 84 oklopna vozila tipa "patria" AMV 8x8 za hrvatske Oružane snage.

Riječ je o ugovoru vrijednu 112 milijuna eura, a potpisan je i tzv. offset ugovor između Ministarstva gospodarstva i "Patrie", po kojem se finsko poduzeće obvezuje da će u taj posao uključiti hrvatska poduzeća
te da će ulagati u hrvatsko gospodarstvo. 

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Slika nije dostupna Oklopna vozila Slovenija će pokušati revidirati ugovor s Patriom

Po ugovoru, koji su u ime Ministarstva obrane potpisali ministar obrane Berislav Rončević i izvršni potpredsjednik "Patrie" Heikki Hulkkonen, "Patria" se obvezala da će prva vozila predati do kraja iduće godine, a cijelu narudžbu do
kraja 2012.

Izrazivši zadovoljstvo ugovorom, ministar Rončević je podsjetio kako je prije potpisivanja izbor ponuđača između dviju uglednih tvrtaka, finske "Patrie" i austrijskog "Stayera", bio dug i kompleksan. 

Obje su ponudile jednake uvjete na natječaj, a nakon ispitivanja i uvida u ponudu Povjerenstvo je odlučilo Vladi predložiti finsku tvrtku. 

Naglasio je da po ugovoru "Đuro Đaković" ima ulogu vodeće hrvatske tvrtke u dobavi tih vozila OS-u.

Napomenuo je da je riječ o tzv. baznim vozilima bez naoružanja i ostale opreme, o čemu će biti odlučeno naknadno.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić istaknuo je da je danas potpisan ugovor o "offsetu" prvi takav sporazum Repubike Hrvatske s nekim stranim partnerom, dodavši da izravan "offset" program vrijedi 40, a neizravni oko 130 milijuna eura, a sadržavat će ulaganja finskog gospodarstva u hrvatsku industriju te zajednički nastup na trećim tržištima. 

Objasnio je da nije riječ o ugovoru samo za potrebe
Ministarstva obrane i Oružanih snaga, nego da će koristiti i hrvatskom gospodarstvu.

Predsjednik Uprave "Patrie" Jorma Wiitakorpi također je izrazio zadovoljstvo ugovorom, rekavši da je u "Đuri Đakoviću" "Patria" našla partnera s iskustvom u proizvodnji vojnih vozila. 

Naglasio je da sadašnja vozila "patria" imaju protuminsku zaštitu u skladu s NATO-ovim standardima, jer će Hrvatska postati članicom "velike NATO-ove obitelji" i tim će vozilima udovoljiti tim standardima. 

Ocijenivši da je riječ o dobru projektu, dodao je da "Patria" ne želi u Hrvatskoj ostati samo na tom projektu.

Zadovoljstvo sporazumom izrazio je i predsjednik Uprave "Đure Đakovića - Specijalnih vozila" Bartol Jerković. 

Najavio je da će od 84 naručena borbena oklopna vozila samo šest biti proizvedeno u Finskoj, a ostatak u slavonskobrodskoj tvornici. 

U tijeku proizvodnje prvih šest vozila u Finskoj naši će ljudi biti na izobrazbi i provest će se transfer tehnologije, tako da će nam to olakšati proizvodnju tih vozila, rekao je Jerković.

Na novinarski upit što je s naoružanjem za borbena oklopna vozila te s 42 borbena vozila u konfiguraciji s pogonom na šest kotača (6x6), ministar Rončević je odgovorio da će se odluka oružane sustave i nabavu oklopnih vozila (6x6) donijeti raspisati za mandata sljedeće Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene