Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dalmaciji i dalje vruće

Stiglo osvježenje, a s njim i nevrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dočekala promjenu vremena. Nakon jučerašnjih gotovo plus 40, u kopnenim krajevima stiglo je dugoočekivano osvježenje.

'Promjena vremena donijet će kišu, ali i nevrijeme, što nitko ne želi. Doći će do osjetnog osvježenja. Pri tom će najviše osvježiti u zapadnim krajevima, koji će prvi doći na udar oceanskog zraka. U Zagrebu se očekuje pad temperature od deset stupnjeva, u Karlovcu čak od 14 stupnjeva. Najmanje će osvježiti u istočnom djelu Slavonije i na južnom Jadranu. Vrućine će potrajati i u Dubrovniku, gdje će se temperatura spustiti samo za dva stupnja', rekao je Milan Sijerković, meteorolog Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala Slika nije dostupna Dobro će doći Osmislio je aparat koji iz zraka u sat vremena stvori pola litre vode

Dodao je kako je normalno da vrućinu zamjeni osvježenje s kišom nakon prodora hladnog oceanskog zraka. Ono što je neuobičajeno unatrag nekoliko godina jest da su te razlike između temperatura prije i nakon osvježenja sve veće, što se teže podnosi. 'U nedjelju se u Zagrebu očekuje za 4 stupnja niža temperatura nego u subotu. Vrućine neće biti. To je povoljno s biometerološkog gledišta. Lakše ćemo spavati i manje se znojiti', kaže Sijerković.

Građani se vesele

Promjeni vremena veseli se i većina građana. Idealna temperatura je između 20 i 30 stupnjeva, kažu građani. Oni u unutrašnjem dijelu već sdanas će je osjetiti. Zagreb će lakše disati za čak 10 stupnjeva. Ni kiša i pljuskovi neće izostati.

Kroničnim bolesnicima liječnici savjetuju da se i dalje paze i uzimaju terapiju. Hitnih je intervencija manje kada je i temperatura manja, no, i to može biti šok za organizam. 'Kod nekih ljudi se javlja umor, glavobolja, nesanica, razdražljivost, kod nekih će se možda javiti depresivne smetnje. Psihički bolesnici su možda posebno osjetljiviji kod ovih naglih promjena pa onda je svakako preporučljivo da uzimaju redovito terapiju', rekla je Slobodanka Keleuva iz zagrebačke Hitne medicinske pomoći.

>> Nevrijeme uništilo krovište Centra za rehabilitaciju u Ozlju

Treba se čuvati i UV zračenja. Jučer su bila su iznimno visoka, dok će danas biti nešto blaža varijanta koja svejedno traži primjerenu zaštitu. Nažalost, građani o tome nerijetko ne vode računa. Jug zemlje osvježenje će i dalje tek prizivat, jer sunce nastavlja grijati na oko 33 stupnja. U Dubrovniku, osim mora, za osvježenje posluže i stare gradske zidine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene