Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gora nego prošle godine

Stiže opasna sezona gripe: Zanemarivanje cijepljenja nekima bi moglo ugroziti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako sezona gripe počinje tek za tri mjeseca, liječnici već upozoravaju da bi ove godine gripa mogla biti vrlo opasna. Zbog toga pozivaju građane na obvezno cijepljenje, koje počinje početkom studenog.

Liječnici upozoravaju da bi ovogodišnja gripa mogla biti žestoka i donijeti teške posljedice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Hoćete li se cijepiti protiv gripe? Pogledajte kako su građani glasali u Dnevniku Nove TV Dijana Mayer Stigla u Hrvatsku Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..."

"Prošle godine pojavio se novi soj virusa gripe koji je uzrokovao dosta intenzivnu epidemiju s teškim kliničkim slikama i smrtnim ishodima. Za Hrvatsku, na temelju povijesnih podataka, možemo reći da je sezona nakon pojavljivanja novog soja gora od prethodne", rekao je voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović.

Doktori zbog toga apeliraju na obvezno cijepljenje.

"Gripa je ozbiljna zarazna bolest. Često vrlo olako pristupamo toj bolesti. Ona može imati ozbiljne posljedice, poput onih koje ugrožavaju život", objasnio je obiteljski liječnik Milan Mazalin.

Odbijanje odlaska na cijepljenje ima i ekonomske posljedice

Dodaju kako odgađanje odlaska na cijepljenje ne dovodi samo do zdravstvenih posljedica, već i ekonomskih.

"Ekonomske posljedice mogli bi osjetiti oni koji rade, koji odlaze na bolovanje, koje traje u prosjeku desetak dana. Onda kupuju dodatne lijekove za iskašljavanje ili snižavanje temperature. Jedno s drugim, i to može doseći i do 2000 kn", rekao je Draženović.

Unatoč raznim kampanjama za cijepljenje, velik broj građana smatra kako je cijepljenje nepotrebno. Dok neki smatraju kako je dizanje imuniteta bolja opcija, drugi se ne žele cijepiti jer se cjepiva ne proizvode u Hrvatskoj. Međutim, neke skupine, tvrdi doktor Mazalin, bez potrebnog cjepiva bit će posebno ugrožene.

To su ljudi stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a dobro bi bilo da se cijepe i mala djeca", rekao je.

Nabavljeno je više od 300 tisuća doza cjepiva, što je 10 posto više nego prošle godine. Cijepljenje kreće početkom studenog.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene