Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pa tako i Crkvu

Stiže novi zakon koji će i neprofitne organizacije natjerati da pravdaju svaku potrošenu kunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu financija pripremaju novi zakon koji bi u nevladin sektor trebao uvesti znatno veću transparentnost kada je riječ o raspolaganju financijama. U taj sektor, između ostalih, spada i Katolička crkva.

Ministarstvo financija priprema novi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija, kojim bi poslovanje nevladinog sektora već do kraja godine trebalo biti uređeno na transparentniji način.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 Kampanja na vrhuncu Nema gdje ih nije bilo, ali s kime bi bili u političkom braku? Ilustracija Mala škola izbora Koliko stranke smiju potrošiti na promidžbu i kako se prikupljaju donacije?

O prijedlogu zakona, koji bi se odnosio na udruge i njihove saveze, strane udruge, zaklade, fondacije, ustanove, političke stranke, komore, sindikate, vjerske i druge zajednice, do početka rujna traje javno savjetovanje.

>> 'Od Vlade tražimo da se ne upliću u donošenje sudskih odluka'

Predlaže se uvođenje načela dobrog financijskog upravljanja što se očituje kroz namjensko, racionalno i transparentno raspolaganje imovinom. U prijedlogu se spominju i pojačavanje odgovornosti prema članovima i javnosti od kojih se dobiva financijska i druga podrška, postavljanje okvira i pravila vezanog uz izradu i usvajanje financijskog plana organizacije te uvođenje prekršajnih i kaznenih odredbi u slučaju nepridržavanja zakona.

U osnovi je, dakle riječ, o uvođenju veće transparentnosti na način da će nevladine organizacije redovito morati javno podnositi financijska izvješća s informacijama na koji su način potrošili svoja financijska sredstva i raspolagali svojom drugom imovinom.

Koliko je zakon važan, govori činjenica da u Hrvatskoj ima oko 50.000 registriranih udruga, među kojima su i neki financijski najjači domaći sportski klubovi, a u neprofitnom je sektoru kao vjerska zajednica i Katolička crkva, koja samo iz državnog proračuna godišnje dobije nekoliko stotina milijuna kuna, dok iznos koji joj doniraju vjernici nije poznat.

Iako su se u javnosti pojavile špekulacije da će Crkva na predloženi zakon reagirati burno, iz crkvenih nam krugova danas kažu da s izmjenama nemaju nikakav problem te da su uvijek za poštivanje zakona, ali da im je teško nešto konkretnije reći dok im u ruke ne stigne konkretan prijedlog.

O novom smo zakonu pitali i Hrvatsku gospodarsku komoru, iz koje su nam odgovorili da HGK pozdravlja svaku promjenu koja će donijeti poboljšanje. Pohvalili su se i da svoj financijski izvještaj redovito predaju Državnoj reviziji i instituciji ovlaštenoj za obradu podataka za potrebe Ministarstva financija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene