Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi natječaji

Stiže nova runda potpora za kupnju nekretnina, saznajte što se promijenilo

Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predrag Štromar, ministar graditeljstva (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Država ponovno raspisuje natječaj za kupnju stana ili izgradnju kuće. Umjesto četiri godine, država će po novom plaćati jednu godinu više. Također, nema više otplate polovice kredita za sve.

Stiže nova runda državnih subvencija i mnoga su pravila ostala ista: cijena po kvadratu ne smije prijeći 1.500 eura, nekretnina koja se kupuje ne može biti skuplja od 100 tisuća eura, a rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Ilustracija prijave od 8. ožujka Vrijeme je da se pripremite: Objavljeno koje će banke davati subvencionirane kredite i po kojoj kamati

"Novost je da nećemo subvencionirati četiri nego pet godina. Subvencije kredita može biti za kupnju stana ili kuće, za izgradnju kuće. Maksimalna efektivna kamatna stopa u zakonu ostaje 3,75 posto", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Sadašnji model subvencionirao je polovicu rate kredita, što se mijenja s novim krugom.

"30 posto subvencije dobiti oni koji, na primjer, kupuju stan ili kuću u Zagrebu, dok će oni iz prve skupine kao što su Gvozd, Brinje, Donji Lapac imati subvenciju od 51 posto", objasnio je ministar Štromar.

Osim lakšeg puta do nekretnine, subvencije imaju višestruke učinke.

"U šest mjeseci 151 beba rodila se u obiteljima čiji su stanovi i kuće subvencionirane", rekao je ministar.

Prošle godine podijeljeno je 2.320 subvencija na kredite. Isto se očekuje se i ove godine, a prvi natječaji trebali bi krenuti u rujnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene