Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature i do 40 stupnjeva

Toplinski val: Osvježenja nema ni u moru koje grije na 27 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su jako vrući dani u kojima se valja držati zaštitnih krema, hlada i puno tekućine.

Prati nas sunčano i vruće vrijeme, a kako se čini pratit će nas i dalje, i to barem još nekoliko dana, ako ne i dulje. Naime, koliko god sežu naše prognoze vrijeme bi trebalo biti pravo ljetno. Iako je dugoročno gledajući pouzdanost prognoza manja, lijepo je znati kako postoje pristojne šanse da će i cijeli idući tjedan biti većinom sunčan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Sa suncem nam ovaj put stiže i toplinski val, bit će i nešto jačeg inteziteta, pa se valja pripaziti, osobito od nedjelje do utorka kad će temperatura biti najviša. Tad bi se ponegdje u kopnenom području živa u termometrima mogla rastegnuti i do 40 stupnjeva.

Ni more ne pruža svugdje željeno osvježenje, u Malinskoj na otoku Krku već je u 8 sati temperatura mora bila 27 stupnjeva, dok je u Puli bilo 26 stupnjeva. Najtopliji grad u 12 sati bio je Knin u kojem je 'grijalo' 35 stupnjeva Celzijevih.

U 14 sati more je bilo 27 stupnjeva u Malinskoj na otoku Krku, u Komiži na otoku Visu, u Poreču, dok je 26 stupnjeva bilo na Rabu, Mljetu i u Krku.

I dalje smo u polju srednjeg ili malo povišenog tlaka, atmosfera je više manje stabilna, takvo nam je i vrijeme, a samo lokalno vrlo su male šanse i za kakav ljetni pljusak.

I današnje jutro tako će biti pretežno sunčano i toplo. Temperatura u unutrašnjosti od 17 do 20, a na moru između 21 i 26 stupnjeva. Vjetar slab, samo mjestimice na moru puhat će zapadnjak.

>> Stigao toplinski val: U Čakovcu izmjeren 41 STUPANJ

Sunčano, sparno i vruće u kopnenom području nastavit će se i poslijepodne. Ponegdje na istoku već može biti i vrlo vruće, najviša dnevna temperatura očekuje se između 33 i 35 stupnjeva.

Sunčano, vruće i sparno sutra bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Tek u Gorskom kotaru poslijepodne mala je mogućnost pokojeg pljuska. No uglavnom će prevladavati vedro. Posvuda na ovom području mjerit će se od 30 do 34 stupnja, a na moru će k tome puhati slab do umjeren vjetar sa zapada.

I Dalmaciju danas očekuje sunčano, vruće i sparno vrijeme. U zaleđu će biti i vrlo vruće. Tijekom dana temperatura bi tamo mogla porasti i do 36 stupnjeva.

More je, naravno ugodno, većinom od 24 do 26. Najtoplije na sjevernom Jadranu.

UV indeks će i danas u sjevernim krajevima biti visok, a u gorju te u Dalmaciji vrlo visok.

Idućih dana vrijeme će biti sve više vruće, osobito u nedjelju i ponedjeljak kad bi se mjestimice moglo mjeriti i 40 stupnjeva. S ponedjeljka na utorak, u najzapadnijim krajevima prolazno može biti pljuskova i grmljavine te možda i izraženijeg nevremena. Zatim će i malo osvježiti. No, noću će se zadržati vrlo toplo.

I na moru će idućih dana biti vrlo vruće, iako ne baš kao i u unutrašnjosti. U noći s ponedjeljka na utorak tek na sjeveru moguć je pljusak s grmljavinom ili nevrijeme. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene