Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UV indeks vrlo jak

OPREZ Stiže nam prvi toplinski val: Temperature idu iznad 30!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Jadranu se očekuje koji stupanj manje, ali i ondje će biti vruće! Osvježenje će mnogi potražiti u moru koje je, s temperaturom do 22 stupnja, ugodno za kupanje.

U Hrvatsku stiže prvi ovogodišnji toplinski val! Vrućina će se, prema prognozama, osjetiti već za vikend, dok će se početkom idućeg tjedna temperature u unutrašnjosti popeti iznad 30 stupnjeva!

Pročitajte i ovo Mađarski turist autom ušao u more Mađar na Viru "Dobro ga išamarati i gurnuti u more": Snimka s Jadrana izazvala bijes Ilustracija Građani bijesni Gradsko vijeće Splita na tematskoj sjednici o zagađenju kod Sjeverne luke

Na Jadranu se očekuje koji stupanj manje, ali i ondje će biti vruće. Osvježenje će mnogi potražiti u moru koje je, s temperaturom do 22 stupnja, ugodno za kupanje.

Stiže ljeto - Za vikend do 30 stupnjeva i kupanje!

Plaže se polako pune, a prava navala tek se očekuje u idućim danima. Iako nam visoke temperature tek dolaze, sunce je već sada vrlo jako. Vrijednosti UV indeksa kreću se od 6 do 8, što znači da je on visok, a većinom čak i vrlo visok. Liječnici zato poručuju da je bolje kloniti se jakog sunca i rashlađenje u moru potražiti u jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Upravo temperature blizu tridesetice označavaju kako je vrijeme za kupanje.'Činilo mi se malo svježe jer smo dugo stajale na suncu, ali sada je odlično', rekla je Elin koja je u Hrvatsku stigla iz Švedske.

A bit će još toplije. U idućim danima temperature zraka idu do 32 stupnjeva, a temperatira mora bi mogla doseći do 22 stupnja.'Bit ću na moru, dalje ću se kupat. Možda još i više', rekla je Nina iz Zadra, a njezina sugrađanka, Petra dodala 'Nećemo izbjegavati sunce, nego ćemo se pržiti kao srdele i dalje'.

Kiša je iza nas, od petka temperature iznad 30 stupnjeva!

Ali ne treba pretjerivati jer sunčeve zrake već sada su opasne. Liječnici upozoravaju. 'Može doći do solarnog dermatitisa, znači, koža se zacrveni, mogu nastati plikovi, bule', napominje Gordana Bubičić Bajek, dermatologinja.

'Volim biti na suncu, ali upotrebljavam visoki zaštitni faktor, pa nema problema', rekla je Liv.

Stoga bez kreme sa zaštitnim faktorom ne bi smjeli izlagati se suncu. Uz rashlađenje, dobro je i držati se hlada. Traži se i osvježenje. 'Sve vrste osvježavajućih pića, voda, interesantno, dosta vode ide u velikim količinama', rekao je Vedran Ikić, voditelj ugostiteljskog objekta.

A i plaže će biti sve punije. S obzirom da će temperature od vikenda biti prave ljetne, preporuke za građane izdao je Državni hidrometeorološki zavod. Tijekom vrućina preporučuje se laganija odjeća, boravak u rashlađenim prostorijama, izbjegavanje napornog fizičkog rada, kao i uzimanje dovoljno tekućine. A jedan od najboljih načina je, rashlađivanje u moru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene