Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo prognoze za vikend

Zima opet pokazuje zube! Napadat će ga do 20 centimetara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas i u narednim danima kopneni dio zemlje čeka još snijega. U Slunju je već napadalo 15 novih centimetara, u Zagrebu dva, a u glavnom su gradu jutros bile obustavljene i neke autobusne linije.

Pada li i kod vas snijeg? Svoje fotografije možete nam poslati na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Snježna oluja, ilustracija Snijeg, vijavice i obilna kiša DHMZ objavio detaljnu prognozu uoči dramatične promjene vremena: Još sutra stabilno, a onda slijedi prava vremenska sapunica Snijeg kod Splita - 3 Dalmacija u bijelom Nekoliko centimetara snijega - kaos na cestama! Prognostičar Ivan Čačić otkriva gdje će i kada pasti još snijega

Jutros se u minusima probudio veći do Hrvatske. Najniža temperatura, minus četiri bila je u Čakovcu, Gospiću, Otočcu i Varaždinu. Na Jadranu je ipak bilo nešto toplije. Tako je u šest ujutro u Dubrovniku izmjereno osam stupnjeva, na Komiži sedam, a u Splitu šest stupnjeva.

Povećanje snježnog pokrivača

Diljem zemlje je pretežno oblačno. U kopnenom području, unutrašnjosti Istre i uz obalu sjevernog Jadrana pada snijeg, a glavnina će pasti navečer i u noći. Povećanje snježnog pokrivača u gorju između 10 i 20, a u nizinama zapadne unutrašnjosti između 5 i 10 centimetara. U Dalmaciji promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje uz grmljavinu.

U Istri i do 10 centimetara snijega

U unutrašnjosti Istre, iznad 100 metara nadmorske visine, padat će snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača (5-10 cm). Na istočnoj obali, te na zapadnoj sjevernije od Rovinja izgledno je stvaranje snježnog pokrivača. Sredinom dana i poslijepodne vrijeme će se postupno smiriti uz mogućnost sunčanih razdoblja. I dalje je moguć mjestimičan snijeg, ali bit će riječ o manjim količinama, piše Istramet. U Pazinu, prema podacima DHMZ, ima 15 centimetara snijega.

Jaka bura

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na ostatku Jadrana slabo do umjereno, prema kraju dana i jako jugo. Najviša temperatura od -4 do 0, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 0 do 5, u Dalmaciji između 8 i 13°.

>> Koje vrijeme: Na jednom kraju Hrvatske snijeg, na drugom vijesnici proljeća!

Snježni vikend

Snježni vikend - tako bi se najbolje opisali dani koji su pred nama, s tim da će polako pristizati sve topliji zrak pa će od subote navečer u Lici i Slavoniji snijeg prijeći u susnježicu. Bez oborina tek od ponedjeljka.

Na moru će idućih dana biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, na sjevernom dijelu u subotu joši sa snijegom. Kiša bi u Dalmaciji uz grmljavinu mjestimice mogla biti i obilnija. Ipak, sve toplije, uz jačanje juga.

Školski autobus završio u jarku

Cesta u Punikvama u stanju je urušavanja zbog građevinskih kamiona koji nisu namijenjeni za tu cestu, a gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, ništa ne poduzima po tom pitanju. Građani naselja Punikve uredovno plaćaju propisane doprinose Gradu Ivancu, no očito gradske vlasti nemaju namjere sanirati spomenutu cestu do nekog smrtnog slučaja, nadajmo se samo da to neće biti naša djeca. Čitateljica Dnevnik.hr-a Školski autobus u mjestu Punikve kraj Ivanca u varaždinskoj županiji, jutros nešto prije osam sati izletio je u jarak. Čitateljica koja nam je poslala fotografiju ovog događaja, kaže kako se to dogodilo zbog neodržavanja ceste koja se ionako urušava. 'Svakim danom, bez obzira na žaljenje građana, onuda prolaze građevinski kamioni koji su tome pridonijeli', napisala je čitateljica. Dodaje kako za takvo stanje krivi i 'nezainteresiranost ivanečkog gradonačelnika i potpredsjednika Sabora, Milorada Batinića'.

'Vozač autobusa zbog snijega kada se micao nije znao da ide u jarak jer ceste više nema, a zbog snijega to nije vidio', piše čitateljica.

Sat vremena kasnije zbog istog problema 50 metara dalje još jedan osobni automobil završio je u jarku.

Gradonačelnik Ivanca: Nisam nezainteresiran!

S reakcijom na tvrdnju čitateljice o 'nezainteresiranosti' ivanečkog gradonačelnika za sanaciju prometnice u Punikvama javili su nam se iz ureda Milorada Batinića. Kažu da mu se takvim prozivanjem 'imputira i odgovornost zbog toga što je autobus jutros zbog snježnih neprilika iskliznuo iz ceste' te ističu sljedeće:

- prometnica LC 25117 kroz Punikve uopće nije u nadležnosti Grada Ivanca, već je riječ o lokalnoj cesti o kojoj vodi brigu Županijska uprava za ceste Varaždin
- slijedom toga, ni zimsko čišćenje te prometnice nije povjereno gradskoj tvrtki Ivkom, već je ono u nadležnosti Poduzeća za ceste Varaždin
- o tomu koliko je gradonačelnik M. Batinić 'nezainteresiran' za rješavanje problema te ceste najbolje govori podatak da je na dugotrajno inzistiranje njega osobno i gradskog Upravnog odjela za urbanizam i komunalne poslove sa Županijskom upravom za ceste početak sanacije te prometnice već uvršten u plan radova za ovu godinu, a osim ove, etapno će se odvijati i kroz 2014. i 2015. godinu, ističe se na kraju reagiranja.

Vozi se otežano zbog snijega

Zbog bure, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila, dok ostala vozila, osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, voze starom cestom kroz Gorski kotar (D3) uz obaveznu zimsku opremu, izvijestio je jutros HAK.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog puta prema Rijeci i obrnuto. Na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog, te Senja i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Novog Vinodolskog do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zimski uvjeti

Vozi se otežano zbog snijega u Gorskome kotaru, Lici, Istri, u Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u Slavoniji. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zimski su uvjeti, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo1 u oba smjera te na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru, Lici i na Hrvatskom primorju.

Obavezna zimska oprema

U Istri je obavezna zimska oprema na području Pazina, Tinjanana, Buzeta, Motovuna, Karojbe, Svetog Petra u Šumi, Gračišća, Cerovlja, Poreča, Žminja, Lupoglava, Učke i Ćićarije te na državnoj cesti D21 Baderna-Ponte Porton i županijskoj ŽC5041 Kukci-Vižinada. Za sva vozila zatvorene su: D218 Dobroselo-Mazin i ŽC5094 Bater-Breza-Stalak, zbog vjetra i snijega. Područje cesta Krivog Puta zatvoreno za sav promet. Za sav promet zatvorene su i županijske ceste ŽC5032 G. Jelenje-Mrzle Vodice i ŽC6062 Lič-Lukovo zbog snježnih nanosa.

Zbog zimskih uvjeta, prekinut je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnim prijelazima Bregana, Pasjak, Rupa, Prezid, Jurovski Brod i Ličko Petrovo Selo. Trajekt na relaciji Lopar-Valbiska prevozi samo osobna i dostavna vozila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene