Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.200 kuna mjesečno za studente

Stipendije za buduće pomorce privukle velik interes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdilo je privremenu rang listu kandidata podnositelja prijava za stipendije koje će se dodijeliti za 50 redovitih studenata pomorskih fakulteta i 150 učenika pomorskih škola u akademskoj odnosno školskoj godini 2011./2012.

Od dana postavljanja privremene liste na oglasne ploče pomorskih fakulteta i škola teče rok od osam dana za podnošenje pisanog prigovora, a nakon toga se utvrđuje konačna lista stipendista, te sa svakim potpisuje ugovor. Iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800 kuna za učenike i 1.200 za studente.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Pomorska nesreća u Pašmanskom kanalu: Brodica prešla preko ronioca, teško je ozlijeđen Slika nije dostupna Nepravomoćna odluka Nema zabrane: Sud odbio optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijelo Ministarstvo

Studenti povećali prosjek

Ove su godine budući pomorci izrazili najveći interes za stipendije, pa je do isteka natječajnog roka pristiglo 434 zahtjeva, od toga 316 za učeničke i 118 za studentske stipendije. Također, na natječaj su se javili kandidati s daleko boljim prosjekom nego prethodnih godina, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Projektom stipendiranja redovitih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u razdoblju 2006. do 2011. godine dodijelilo stipendije za 660 učenika i 213 studenata kojima je u tom razdoblju isplaćeno oko 17,3 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Tim projektom omogućava se hrvatskim pomorcima zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika.

Također, razmatra se i mogućnost da stipendisti mogu manji dio pripravničkog staža provesti na poslovima sigurnosti plovidbe u lučkim kapetanijama i na javnim plovilima, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.(Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene