Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na kritike

'Notorna nebuloza. Ispada da je netko iz Vlade kupio glas Stipe Petrine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suglasnost za zajam koji je Gradu Zagrebu i općini Primošten jučer odobrila Vlada, u desnoj koaliciji protumačena je SDP-ovim pokušajem kupovanja naklonosti Milana Bandića i Stipe Petrine. Petrina i Bandićev šef gradskih financija Slavko Kojić, ali i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić takve tvrdnje odbacuju.

Stipe Petrina objašnjavao je općinskim vijećnicima da suglasnost za zajam koju je Primošten jučer dobio od Vlade nije uvjetovana njegovom potporom SDP-u u Saboru. 'Meni je to notorna glupost, pa nije nama vlada dala ništa, dala nam je formalnu potvrdu da je sa općinskim financijama sve u redu i ništa drugo. Niti vlada daje od toga lipu niti jedno jamstvo. Ispada sada da je netko iz vlade kupio glas Stipe Petrine što je notorna nebuloza. Pa moj stav prema jednima i drugima jasno se znade, ne sada već dugi niz godina', kaže Stipe Petrina.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji"

10 milijuna kuna koje zaduže kod poslovne banke, Primošten će uložiti u već započete projekte. Općinska oporba ne vidi ništa loše u suglasnosti za zajam. 'Nije nikakvo trgovanje i poznavajući Stipu Petrinu ja vjerujem da to nije', kaže Ante Nižić iz lokalnog HNS-a.

Grad Zagreb zadužuje daleko više - 190 milijuna kuna. Zahtjev za suglasnost podnijeli su još u rujnu, no odobren je tek jučer, bez dodatnih objašnjenja, pa čak i spominjanja novca. 'Radi se o standardnim prijedlozima odluka za davanje suglasnosti gradu Zagrebu i općini Primošten', kaže Boris Lalovac.

'To nema nikakve veze s politikom'

Zagreb će financirati projekte javnih i kulturnih objekata koje su dobrim dijelom već započeli. Kredit kaže šef gradskih financija ne povećava dug grada Zagreba, a kamata je nikad povoljnija.

'Davanje suglasnosti na zaduženje grada Zagreba nema apsolutno nikakve veze sa političkom situacijom u RH, radi se o jednom redovitom procesu koji se događa svake godine koncem godine vezano za zaduženje jedinica lokalne samouprave pa tako i grada Zagreba', kaže Slavko Kojić, pročelnik gradskog ureda za financije.

U HDZ-ovoj koaliciji službeno su suzdržani od komentara. No neslužbeno negoduju. Kako doznajemo, smatraju da na ovaj način Zoran Milanović kupuje naklonost kako bi zadržao funkciju, te kako kažu, kontrolu nad financijama i represivnim aparatom.

U Vladi odbijaju takve tvrdnje. 'Mislim da ne bi građani ni Primoštena ni Zagreba ni nijednog drugog mjesta u Hrvatskoj trebali plaćati cijenu razgovora i pregovora, kad dođe na red treba odraditi', kaže prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Prema zakonu o proračunu lokalne jedinice koje žele podići zajam kod poslovnih banaka moraju dobiti suglasnost Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene