Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topi se snijeg

Stigla južina: Hrvatska se probudila u plusu, na Hvaru 15 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon perioda izuzetno hladnog vremena, Hrvatska se danas budi na temperaturama iznad nule.

Kako su najavili meteorolozi, slijedi nam promjenjivo oblačno, u zapadnim krajevima i većinom oblačno jutro, u gorju te na moru povremeno s oborinama. Pritom kiša ponegdje može biti i obilnija. Bit će i prilično vjetrovito, uz vjetar s juga - na kontinentu i sjevernom Jadranu jugozapadnjak mjestimice na udare i jak, dok će u Dalmaciji puhati jako i olujno jugo. Temperatura je jutros samo u Slavoniji oko nule, u središnjoj Hrvatskoj do 5 stupnjeva, a na moru se temperature penju i do više od 10 stupnjeva - na Hvaru je u 7 sati izmjereno čak 15 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

>> Nagla promjena vremena: Temperature i do 10 stupnjeva!

Slično vrijeme nastavit će se i dalje. U nedjelju će još malo kiše biti uglavnom u sjevernim i istočnim krajevima, a onda dolazi prolazno smirivanje. No, već u ponedjeljak s novom ciklonom, stižu novi oblaci, kiša, u gorju zatim i snijeg kojeg u utorak može biti i u nizinama. Prema sredini tjedna, kao što možete vidjeti, ponovno hladnije.

Na moru u nedjelju još eventualno u južnoj Dalmaciji može biti kiše. Ipak, s novom ciklonom, u ponedjeljak i utorak na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak pa će i na moru u idućem tjednu postupno zahladnjeti. 

Loša biometeorološka prognoza

Nepovoljan vremenski utjecaj može kod meteoropata uzrokovati glavobolju, umor, razdražljivost i bolove na mjestima ranijih ozljeda. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane vremenskim utjecajem.

Magla otežava promet

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u Gorskom kotaru, ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobića, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) i upozorio da su kolnici mokri i skliski. Jak vjetar usporava vožnju između Kikovice i tunela Tuhobića.

U prekidu je trajektna linija Valbiska-Lopar, katamaranske linije na riječkom području, te Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Korčula-Hvar-Split.

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u većem dijelu zemlčje. Moguća je poledica u unutrašnjosti osobito na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici i središnjoj Hrvatskoj .

Vozače HAK upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene