Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niske temperature

Stigla je prava zima - Olujna bura na Jadranu, snijeg u Lici i Gorskom kotaru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je bilo i najavljivano, došlo je vrijeme da zima pokaže svoje pravo lice. Jak vjetar, snijeg i niske temperature pogodili su velik dio Hrvatske.

Zbog olujne bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet, a državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački smiju voziti samo osobna vozila, objavio je u petak HAK.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Novog Vinodolskog do Karlobaga još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je dopušten samo za osobna vozila.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici i Gorskom kotaru.

Na dionici autoceste A6 od Kikovice do tunela Tuhobić vozi se usporeno zbog bočnih udara vjetra i snijega, a od tunela Tuhobić do čvora Bosiljevo, zbog snijega.

U prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska.

Zahlađenje i bura zahvatili su i Makarsko primorje

Najavljeno zahlađenje zahvatilo je u petak i Makarsko primorje gdje puše jaka bura prosječnom brzinom od šezdesetak, a na udare i do 90 kilometara na sat, pa se vozačima na jadranskoj magistrali kod Baškog Polja preporuča opreznija vožnja zbog mogučih jačih bočnih udara vjetra.

Ujedno na državnoj cesti 535, brzoj prometnici od Baškog Polja do ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu, brzina kretanja vozila ograničena je na 60 kilometara na sat i potrebna je opreznija vožnja također zbog mogućih jačih udara vjetra.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 7 Celzijevih stupnjeva, a visina snijega je desetak centimetara. Snijeg se spustio i na oko 400 metara nadmorske visine na primorski dio Biokova, a u Makarskoj je u 11 sati zabilježena temperatura od 6 Celzijevih stupnjeva.

Biokovska prometnica od Tučepa do Svetog Jure već od prijevoja Staza je zaleđena i danas se ne čisti, pa se ljubiteljima snijega ne prepopruča vožnja prema Biokovu do čišćenja te prometnice idućih dana.

Prognoza za ostatak dana

Prijepodne će u većini krajeva Hrvatske prevladavati oblačno, u Slavoniji povremeno uz kišu i snijeg, u gorju snijeg, a na Jadranu kišu, ali je u Dalmaciji ponegdje moguće i malo snijega nošenog burom.

Od sredine dana sa zapada se očekuje postupno razvedravanje. Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren i jak sjeverozapadni. Na Jadranu jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima postupno će slabiti, na sjevernom Jadranu već sredinom dana.

Temperatura zraka u unutrašnjosti između 0 i 6, na sjevernom Jadranu od 5 do 10, a u Dalmaciji od 9 do 13 stupnjeva Celzijusa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene