Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi slučaj u ovoj sezoni

Stigla gripa u Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je potvrđen prvi slučaj gripe u ovoj sezoni. Cijepljenje protiv gripe ove je godine počelo 14. studenog.

Pacijentu iz Zagreba jučer je u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), utvrđena gripa B. To je prvi laboratorijski potvrđen slučaj gripe u ovoj sezoni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Sezona je iza ugla Stiže 500 tisuća doza cjepiva protiv gripe: "Virus jako brzo evoluira i brzo se mijenjaju sojevi"

Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u Hrvatsku već dugi niz godina dolazi upravo u ovo vrijeme oko Božića, ističe se u priopćenju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva Hrvatske, sadrži oba podtipa virusa gripe- A(H3) i A(H1), kao i virus gripe B.

>> Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe

Cijepljenje protiv gripe ove je godine u Hrvatskoj počelo 14. studenoga, a građani se i dalje mogu cijepiti, ističu iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Također podsjećaju kako je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti, sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe, zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima. Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene