Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je sve zamišljeno?

Stigao novi zahtjev za poskupljenjem cigareta, ali ne da bi se punio proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci u zdravstvu traže osnivanje tzv. Zdravog fonda koji bi se punio novcem od povećanja cijene cigareta.

U srijedu je stigao novi zahtjev za poskupljenjem cigareta. I to - ne zato da se napuni državni proračun, već da se skupi novac za liječenje bolesti izazvanih pušenjem. A kako je to zamišljeno?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opet rastu cijene Loše vijesti za pušače, poskupljuju cigarete: Pogledajte nove cijene Ilustracija Skupa i nezdrava navika Loše vijesti za pušače: Od danas skuplje cigarete, pogledajte koliko ćete plaćati

Od malignih bolesti u Hrvatskoj svakoga dana umre 38 osoba, a ubojica broj jedan je rak pluća.
Zbog toga poslodavci u zdravstvu traže osnivanje tzv. Zdravog fonda koji bi se punio novcem od povećanja cijene cigareta.

''Odnosno da se na kutiju cigareta podigne cijena u prvoj godini 3 kune, u drugoj godini 4 kune, u trećoj godini 5 kuna'', kaže Dražen Jurković, direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu.

Tako bi se kroz tri godine prikupilo milijardu i 840 milijuna kuna. Usporedbe radi, država sada za bolesti uzrokovane pušenjem na godišnjoj razini izdvaja oko milijardu i pol kuna. Osnivanjem Fonda pušači bi, zapravo, sami plaćali svoje liječenje.

''Ovo je jedina mjera kako stvarno možete smanjiti potrošnju tih proizvoda, jer svako apeliranje na svijest građana se nije pokazalo učinkovitim'', kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Ministar zdravstva ovu ideju trenutačno smatra neizvedivom.

''Treba razlikovati želje i realnost. Dakle, vidjet ćemo dalje šta je od toga realno i moguće. Ali mislim da apsolutno treba otvoriti dijalog, a ni u kom slučaju ne znači da je  sve ovo što predlažu moguće, niti da je sve dobro'', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ).

Građani s kojima smo razgovarali uglavnom podržavaju poskupljenje cigareta. Mark iz Zagreba rekao je da misli da bi prestao pušiti kada bi kutija cigareta bila preko 30 kuna.

''Mislim da će svatko uspjeti izdvojiti do 30-35 kuna, ali kad bi bile 50, mislim da bi onda to bio veliki napredak'', smatra Dino iz Pirovca.

''Tko puši, pušit će. I kupovat će cigarete ako su 5 kuna skuplje ili 5 kuna jeftinije'', kaže Petra iz Zagreba.

Ili možda ne.

''Analiza svjetske banke došla je do zaključka da 10 posto povećanje cijene donosi smanjenje konzumacije duhanskih proizvoda od 4 posto'', kaže Ivan-Kristijan Baričević iz Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu.

Zato predlažu i poskupljenje drugih proizvoda, poput slatkiša, alkoholnih pića i nezdrave hrane koja pridonosi razvoju mnogih bolesti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene