Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje li Mesić u politici

'Šteta je da Mesić postane politički umirovljenik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje će Stjepan Mesić, nakon što mu istekne predsjednički mandat, pronaći svoje mjesto na političkoj sceni?

Stjepan Mesić nakon desetogodišnjeg predsjedanja državnom uskoro će napustiti tu dužnost. No, još uvijek nije jasno gdje će pronaći svoje mjesto na hrvatskoj političkoj sceni. Predsjednik je jučer prilikom predaje vjerodajnica novom američkom veleposlaniku izjavio kako će se baviti politikom sve dok ga služi um i tijelo. U medijima se spominjao i njegov odlazak u diplomaciju, a bilo je riječi i o trećem bloku koji bi Mesić trebao voditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 godina predsjedavanja 'Pretjerana ležernost Mesiću se obila o glavu' Slika nije dostupna Odbor za unutarnju politiku potvrdio Lucićev mandat

'Iako će mu utjecaj pasti, neće biti zanemariv'

'On sigurno neće biti politički umirovljenik, što je i dobro', izjavila je za Dnevnik.hr Vesna Škare Ožbolt, predsjednička kandidatkinja i dodala kako bi definitivno bilo loše da se sadašnji predsjednik naglo prestane baviti politikom. 'Za treći blok treba mlada pokretačka energija, iako bi tu Stjepan Mesić mogao biti početni motiv, no treba biti realan', kaže Škare Ožbolt. Predsjednika Mesića ne vidi u diplomaciji. 'Pa zar postoji i jedan slučaj da bivši predsjednik postane ambasador?', zapitala se Škare Ožbolt i zaključila kako za Mesića, zbog golemog iskustva i velikog utjecaja, itekako ima mjesta u hrvatskoj politici. 'Iako njegov utjecaj nakon isteka mandata neće biti kao što je nekada bio, ipak neće biti zanemariv', drži Škare Ožbolt.

Nenad Stazić, SDP-ov saborski zastupnik za Dnevnik.hr kaže kako bi bilo vrlo dobro da predsjednik ostane u politici. 'On je zreo političar, jamac demokratskog sustava, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, odličan zapovjednik oružanih snaga, zapravo,nema područja u kojem on nije pokazao punu zrelost. Zbog toga bi bila velika šteta kada bi se u potpunosti povukao s političke scene', rekao je Nenad Stazić.

>> Mesić: Ostajem u politici i nakon veljače 2010.

'U svijetu je uobičajena praksa da bivši predsjednici država ostaju aktivni u politici jer imaju veliko iskustvo. Oni na taj način postaju politički korektivi društva', rekao je Dragan Primorac za Dnevnik.hr, još uvijek neslužbeni kandidat za predsjednika Republike. Na upit vidi li predsjednika Mesića u diplomaciji, Primorac je odgovorio kako bivši predsjednici nerijetko postaju savjetnici za goruće probleme, no da se u većini slučajeva bave unutarnjom politikom.

'Predsjednik Mesić tretira politiku kao svoj poziv, on je političko biće i mislim da neće odustati odm politike i nakon štop mu istekne predsjednički mandat. To je ono što od njega svi očekuju', tvrdi Vesna Pusić, predsjednički kandidat. Dodaje kako joj je teško prognozirati u kojem će smijeru Mesić krenuti. 'S obzirom na njegov politički ugled vjerujem da će zauzeti neku od ključnih figura u krojenju političkog javnog mišljenja. Hoće li to biti izbori ili podrška opoziciji kada dođe do promjene izvršne vlasti, teško je procijeniti', kaže Vesna Pusić. 'I za Hrvatsku i za sve nas dragocjeno je da se Stjepan Mesić nastaviti baviti politikom', zaključila je Pusić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene