Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizna godina

Štedimo više nego smo zaduženi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski su građani u ovoj kriznoj godini uštedjeli više novca nego lani. Prema podacima HNB-a više su štedjeli, a manje dizali kredite.

Za blagdane će potrošiti, ali ostatak godine građani su oprezni s novcem. 'Nikako u kredite. Dok se god može preko štednje, ne bih u kredite ulazio', rekao je jedan građanin. Drugi pak kaže da ne može uštedjeti, ali da manje troši.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju"

'A od čega da štedim. Ja sam u mirovini. Mirovina nije velika i od čega da štedim?', pita se jedan umirovljenik.

Prema podacima HNB-a građani su ove godine u bankama čuvali 152 milijarde kuna, a otplaćivali 127 milijardi kredita. To bi značilo da je u prosjeku svaki građanin uštedio oko 35 tisuća kuna, a zadužio se za 30-ak tisuća kuna kredita. No nije baš tako.

'Osamdeset posto tog cijelog novca drži dvadeset posto građana. Dvadeset posto tih ljudi ima najveći dio novca ušteđen, a svi ostali štede eventualno malo ukoliko je to moguće', pojasnila je Ivona Mijatović, direktorica portala moj-bankar.

>> Hoćemo li moći štedjeti u 2013. godini?

Češće novac u kasicu, rjeđe u banku po kredit. Takva će biti iduća godina. No i ove su građani bili racionalniji s kreditima. 'Pokušavaju objediniti svoje kredite. Neke koje su imali manje pozajmice pokušavaju spojit sve u jedno, tako da imaju jednu ratu kredita i da im taj jedan kredit pokrije sve', rekla je Mijatović.

Tko u idućim danima bude bolje odolijevao poslasticama sa štandova, poslije će više imati u kasici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene