Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gosti s kruzera

Smatra ih se krivcima za gužve, a sada se zna i čime su oni nezadovoljni: ''Previše je ovih 'kineskih' suvenira''

Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Napokon se zna koliko troše gosti s kruzera u Dubroviku koje se često smatra najvećim krivcima za gužve. Čime su nezadovoljni i gdje je prostor za poboljšanje, otkriva istraživanje Instituta za turizam.

Britanci i Amerikanci najbrojniji su gosti s kruzera u Dubrovniku. U prosjeku imaju 49 godina i troše oko 58 eura na dan. ''Najveći dio je za hranu i piće u ugostiteljskim objektima, zatim na kupnju, pa slijede izleti, ulaznice, suveniri'', kazala je Zrinka Marušić iz Instituta za turizam Zagreb.

Pročitajte i ovo Ograničavanje broja kruzera (Foto: Dnevnik.hr) DUBROVAČKE VLASTI NAJAVLJUJU Turistički dragulj iduće sezone povlači važan potez: "Moramo funkcionirati u neprirodnoj situaciji" Slika nije dostupna Ugostiteki cijene svaki euro U Dubrovnik samo danas kruzerima stiglo 6 i pol tisuća gostiju

Potrošnja je gotovo dvostruko veća nego 2006. godine, kada se radila posljednja analiza. No, žale se upravo na ponudu suvenira i trgovina, kao i većina gostiju u Dubrovniku. ''Previše je ovih 'kineskih' suvenira. Ali pronašli smo manje dućane s autentičnim suvenirima. Jesu skuplji, ali takve proizvode tražimo'', požalila se gošća iz Velike Britanije.

Više od 90 posto gostiju s kruzera u Dubrovniku je prvi put, u prosjeku se zadržavaju samo 5 sati. Iako su ukupno zadovoljni dojmom, najviše im smetaju gužve. ''Putnici nam kažu da je to možda najlošiji element ponude, upravo te gužve i i u prometu, ali i u samoj destinaciji'', ističe Marušić.

Istraživanje Instituta za turizam naručila je Turistička zajednica, a iz grada poručuju kako će upravo boljim upravljanjem kruzera smanjiti gužve. ''U 2020. godini Lučka uprava Dubrovnik je već sada pustila u javnost pravila luke i maskimalni kapacitet od 4 tisuće putnika je dozvoljen, da dođe istovremeno u grad Dubrovnik'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Danas u gradu nema brodova ni gužvi, ali ima zadovoljnih gostiju koji izbjegavaju sezonu. ''Ne mogu zamisliti kako je ovdje kada je 6 kruzera u gradu. Čuli smo za velike gužve, ali i plan boljeg rasporeda brodova. Isto to napravili su na Aljasci, ne smije biti previše borodva u isto vrijeme'', ispričala je Beverly iz SAD-a.

Na kraju priče, zadovoljan gost znači i zadovoljnog domaćina. Kvalitetnija ponuda, veća potrošnja i pametno upravljanje destinacijom čine uspješan turizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene