Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas predstavljen

Statut grada Dubrovnika iz 13. stoljeća preveden na engleski jezik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku je predstavljen Statut grada iz 1272. godine preveden na engleski jezik.

U Dubrovniku je predstavljen Statut grada iz 1272. godine preveden na engleski jezik. Na prijevodu svih pravnih zakona Dubrovačke republike radilo se nekoliko godina, a službeno predstavljanje nije propustio ni predsjednik Josipović. Statut se na engleski jezik prevodio izravno s latinskog originala, što nije bio jednostavan posao.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Kako bi razjasnili baš sve odredbe statuta, stručnjaci su ponovno proučili bizantsku, mletačku, ali, prije svega, europsku pravnu tradiciju.

>> U Dubrovniku predstavljen rukopis iz 13. stoljeća!

'Problem je u tome što je trebalo dokučiti što se zapravo htjelo reći nekim odredbama, koje nisu baš razumljive. Tu smo se snalazili tako da smo proučavali druge statute', kazala je Nela Lonza, stručnjakinja za pravnu povijest.

'Pokazuju kakva je naša povijest, što smo značili nekada u Europi i što značimo danas', kazao je predsjednik RH Ivo Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene